Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. május 24. 10:04

Havi ezer forintért osztható meg házon kívül a Netflix-fiók

A magyar felhasználókra vonatkozóan is frissült a Netflix háztartások közötti megosztásról szóló szabályzata, a fiókban potyázó, velünk nem egy háztartásban élő személyek egyenként havi ezer forintért adhatók hozzá az előfizetéshez, ami még mindig jóval jutányosabb számukra, mintha egy teljesárú előfizetést kéne kifizetni.

Az eddigi szűkebb tesztkör után a globális piacra is kiterjesztette a Netflix a jelszómegosztással kapcsolatos korlátozásokat, ennek nyomán a magyarok felhasználók már megkaphatták a főbb tudnivalókról szóló értesítést. Az új szabályok értelmében a fióktulajdonosoknak meg kell szüntetniük a háztartásukon kívüli személyek hozzáférését a fiókhoz, vagy felárat kell fizetniük azért, hogy a külső fél hozzáférhessen a már meglévő előfizetéshez.  

A szolgáltató az általa küldött értesítőben részletezi, milyen funkciókkal egyszerűsíti az átállást, beleértve, hogy az előfizetők megnézhetik, mely eszközök vannak bejelentkezve a fiókjukba, a felületen egyben rögtön eltávolíthatják azokat, akiknek nem kellene hozzáférniük. Akik a későbbiekben inkább saját fiókot készítenének, a „Profil átvitele” opcióval vihetik át könnyedén a megtekintési előzményeket és a profiljukhoz kapcsolódó egyén információkat.

netflix_(1)

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Vendégfelhasználó (tehát a háztartáson kívüli személy) egyenként havi 990 forintért adható hozzá a fiókhoz, ezután saját fiókja és jelszava lesz, de az előfizetéséért az a fióktulajdonos fizet, aki megosztotta vele a Netflix szolgáltatását. A hozzáadható vendégfelhasználók számát a díjcsomag határozza meg: a Standard csomag előfizetői egy személyt, a Premium csomag tulajdonosai akár két felhasználót is tudnak adni a fiókhoz.

A vendégfelhasználói előnyök közt említő a kínálathoz való korlátlan hozzáférés, a saját profil, fiók és jelszó. A főbb különbség, hogy a  vendégfelhasználó ugyan bármely eszközön nézheti a Netflixet, de egyszerre csak egy eszközön, és egy profilja lehet, nem hozhat létre többet. A vendégfelhasználónak ugyanabban az országban kell aktiválnia a fiókját, mint ahol a fióktulajdonos létrehozta a sajátját. Mivel vendégfelhasználóként havi 990 forintért lehet élvezni a Netflix tartalmait, még így is megérheti a közösködés, hiszen a szolgáltatás alapcsomagja 2500 forintról indul.

A streaming szolgáltatás eredetileg az idei év első negyedévében tervezte a megosztással szembeni leszámolást, ami szerinte előnyösen hat majd a hosszútávú üzleti növekedésre. A bevezetés által remélt új regisztrációk számának várható növekedése és a bevételemelkedés a harmadik negyedévben látszódhat meg. A cég elmondása szerint azokon a nemzetközi piacokon, ahol tesztelte a megoldást, valóban látható az előfizetői szám növekedése, ezért bizakodó a szélesebb körű bevezetés várható hatásaival kapcsolatban is.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról