Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. április 19. 11:00

Csúszik a potyázók regulázása az előfizetői rekordot döntő Netflixnél

A Netflix felülmúlta az elemzői várakozások nagy részét a 2023-as első negyedévben, de mivel a jogosulatlan jelszómegosztás visszaszorításának tervét a következő negyedévre halasztja, annak eredményeit később tükrözhetik majd a jelentések.

Előfizetői számban rekordot döntött a Netflix a március végén záruló idei első negyedévben 232,5 millió nézővel, miután januártól márciusig nettó 1,75 millió új tag regisztrált a streamingszolgáltatás felületén, ami 4,9 százalékos növekedést jelent ez előző időszakhoz képest. A Q1-es időszakban a cég 8,16 milliárd dollár bevételre tett szert az elemzők által várt 8,18 milliárd dollárral szemben,ami  3,7 százalékkal több, mint az egy évvel korábban elkönyvelt 7,87 milliárd dollár. A negyedéves nyereség a a várakozásoknak megfelelően 1,3 milliárd dollár volt. Ez volt egyben az első teljes időszak, amikor a felhasználók számára elérhető opció lett a hirdetéseket megjelenítő, olcsóbb előfizetői csomag.

A streamingszolgáltató az eredmények publikálásával együtt bejelentette, hogy csúsztatja a jelszómegosztást ellehetetlenítő technikai fejlesztések széleskörű bevezetését is, amit eredetileg az első negyedévre tervezett, helyette a második negyedévben lesz esedékes az élesítés, valamikor júliusban. Ez azt jelenti, hogy a bevezetés által remélt új regisztrációk számának várható növekedése és a bevételemelkedés a harmadik negyedévben látszódhat meg.

netflix_cover

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A cég elmondása szerint azokon a nemzetközi piacokon, ahol tesztelte a megoldást, valóban látható az előfizetői szám növekedése. A jelszóellenes intézkedéseket eddig Kanadában, Új-Zélandon, Portugáliában és Spanyolországban vezették be, ahol a felhasználóknak be kell állítaniuk a fiókjaik „elsődleges helyét”, emellett két „alfiókot” hozhatnak létre azok számára, akikkel nem egy háztartásban élnek, némi felár fejében.

A szolgáltató szerint Kanada előfizetői bázisa az intézkedéseknek köszönhetően jelenleg gyorsabban növekszik, mint az USA-ban, így kimondottan elégedett az eredményekkel. A változások bevezetése az amerikai felhasználók körében szintén a második negyedévben történik majd meg, ami várhatóan szintén fellendülést hozhat. A vállalat szerint több mint 100 millió háztartás él a fiókmegosztás lehetőségével, ami a globális felhasználói bázis körülbelül 43 százalékát jelenti, így a hirdetésekkel támogatott olcsóbb csomag, illetve a jelszómegosztás visszaszorítása mind a nyereség növelését fogják majd szolgálni.

A Netflix egyben véget vet egy meghatározó korszaknak, és 25 év után szeptemberben megszünteti a DVD-kölcsönzés lehetőségét. A szolgáltatás eredetileg postai DVD-kölcsönzőként indította pályafutását az Egyesült Államokban 1998. áprilisában, a lemezekből az ikonikus vörös borítékokban nem egészen nyolc év leforgása alatt szállítottak ki egymilliárdot az előfizetőknek. Nem sokkal ezt követően indult az azóta már globálisan elérhető streaming video szolgáltatás, melyet eleinte a DVD-előfizetések mellé, kiegészítőként szánt a társaság. Négy évvel később már érezhető volt, hogy a fizikai hordozók napja leáldozóban van, így a Netflix szétválasztotta a DVD-kölcsönző és a streamingelőfizetést, valamint külön üzletágba szervezte a két területet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról