Szerző: Koi Tamás

2023. április 3. 12:44

Rászálltak a Micronra a kínai hatóságok

Formálódik Kína első komolyabb válaszlépése az ország technológiai, azon belül is elsősorban félvezetőipari ambícióit korlátozó amerikai szankciókkal szemben.

A kínai kiberbiztonsági ügyekben illetékes hatóság múlt pénteken bejelentette, hogy átfogó vizsgálatot kezdeményez az amerikai Micron Technology országban eladott termékeivel kapcsolatban azok nemzetbiztonsági kockázataira vonatkozóan.

A Cyberspace Administration of China (CAC) múlt heti bejelentése a legújabb fejleménye a sino-amerikai gazdaságpolitikai csatározásoknak, melyek 2019-től kezdődően amerikai részről egyre szigorúbb szankciókban és embargókban öltöttek testet.

A helyzet mostanra gyakorlatilag addig eszkalálódott, hogy a kínai chipgyártást sikerült elvágni minden nyugati know-how -tól és technológiától, ráadásul nem csak amerikai részről, miután az USA-nak két, a chipgyártásban fontos szerepet betöltő szövetséges államot, Hollandiát és Japánt is sikerült megnyernie magának.

micronmemory

Az egyelőre nem világos, hogy a Micron mely termékeire terjedne ki a vizsgálat, illetve a memóriachipek - melyek a cég termékkínálatának a gerincét adják - pontosan milyen kiberbiztonsági fenyegetettséget jelenthetnek, az amerikai gyártó mindenesetre közölte, kapcsolatba lépett a CAC-vel és mindenben együttműködik vele a vizsgálat során.

A Micron számára a teljes kínai embargó komoly érvágást jelenthetne, a cég exportjának ugyanis jelenleg mintegy 10%-a irányul Kínába (jóllehet a vevők jelentős része nem kínai entitás, hanem Kínában gyártató cég), ráadásul az amerikai memóriagyártónak tokozóüzeme is található az országban - hogy ennek sorsát hogyan befolyásolhatja a vizsgálat eredménye, az egyelőre nem tisztázott.

A lépés a Reutersnek nyilatkozó szakértők szerint a vizsgálat az első igazán potens válaszlépés lehet a Kínát érintő amerikai technológiai szankciókra, ugyanakkor jó eséllyel nem az utolsó.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról