:

Szerző: Koi Tamás

2023. április 3. 12:44

Rászálltak a Micronra a kínai hatóságok

Formálódik Kína első komolyabb válaszlépése az ország technológiai, azon belül is elsősorban félvezetőipari ambícióit korlátozó amerikai szankciókkal szemben.

A kínai kiberbiztonsági ügyekben illetékes hatóság múlt pénteken bejelentette, hogy átfogó vizsgálatot kezdeményez az amerikai Micron Technology országban eladott termékeivel kapcsolatban azok nemzetbiztonsági kockázataira vonatkozóan.

A Cyberspace Administration of China (CAC) múlt heti bejelentése a legújabb fejleménye a sino-amerikai gazdaságpolitikai csatározásoknak, melyek 2019-től kezdődően amerikai részről egyre szigorúbb szankciókban és embargókban öltöttek testet.

A helyzet mostanra gyakorlatilag addig eszkalálódott, hogy a kínai chipgyártást sikerült elvágni minden nyugati know-how -tól és technológiától, ráadásul nem csak amerikai részről, miután az USA-nak két, a chipgyártásban fontos szerepet betöltő szövetséges államot, Hollandiát és Japánt is sikerült megnyernie magának.

micronmemory

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az egyelőre nem világos, hogy a Micron mely termékeire terjedne ki a vizsgálat, illetve a memóriachipek - melyek a cég termékkínálatának a gerincét adják - pontosan milyen kiberbiztonsági fenyegetettséget jelenthetnek, az amerikai gyártó mindenesetre közölte, kapcsolatba lépett a CAC-vel és mindenben együttműködik vele a vizsgálat során.

A Micron számára a teljes kínai embargó komoly érvágást jelenthetne, a cég exportjának ugyanis jelenleg mintegy 10%-a irányul Kínába (jóllehet a vevők jelentős része nem kínai entitás, hanem Kínában gyártató cég), ráadásul az amerikai memóriagyártónak tokozóüzeme is található az országban - hogy ennek sorsát hogyan befolyásolhatja a vizsgálat eredménye, az egyelőre nem tisztázott.

A lépés a Reutersnek nyilatkozó szakértők szerint a vizsgálat az első igazán potens válaszlépés lehet a Kínát érintő amerikai technológiai szankciókra, ugyanakkor jó eséllyel nem az utolsó.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 11:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.