:

Szerző: Koi Tamás

2022. december 22. 12:57

Több ezer embert küld el jövőre a Micron

Az Intel után egy másik, jelentős amerikai chipgyártó, az elsősorban a memóriaiparban érintett Micron is bejelentette, hogy több felmond több ezer munkavállalójának, mivel a cég működését kedvezőtlenül befolyásoló gazdasági tényezők tartósan nyomás alatt tarthatják a társaságot.

Rossz hírt kaptak az amerikai Micron Technology dolgozói karácsony előtt pár nappal: a cégvezetés a 2023-as első üzleti negyedév eredményeinek ismertetését követően tegnap közölte, 2023-ban a teljes kollektíva 10%-át érintő leépítésbe kezd a vállalat, emellett befagyaszt minden, jövőre esedékes bónuszkifizetést.

A döntés ezzel együtt aligha érte váratlanul a cég dolgozóit és a piacot, az elsősorban memóriachipek gyártásában érdekelt vállalat ugyanis az idei második félévben sorra szórta a profitfigyelmeztetéseket, illetve pénzügyi eredményei rendre alulmúlták az előzetes elemzői várakozásokat.

micronmemory

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A cég eredményességét ugyanazok a kedvezőtlen hatások befolyásolják (hirtelen kereslet-kínálat kiegyenlítődés, majd túlkínálat kialakulása), mint az iparág összes szereplőjét, így köztük az amerikai chip-nagyhatalomnak számító Intelt is, mely szintén leépítésekre készül a következő időszakban.

A Micronnál jövőre esedékes 10%-os leépítés a cég jelenlegi, 48 ezres állományával számolva csaknem ötezer munkavállalót érinthet majd, akik az ilyenkor általában alkalmazott rendszerben, önkéntesen is jelentkezhetnek a leépítési programba. A leépítéssel járó személyi ráfordítások (különböző kompenzációk, végkielégítések stb) összege jövőre elérheti majd a 30 millió dollárt.

A Micron 2023-as első üzleti negyedéves forgalma drámai mértékben, éves szinten 7,68 milliárd dollárról 4,085 milliárd dollárra esett vissza. Az egy évvel ezelőtti időszak nettó 2,3 milliárd dolláros nyeresége teljesen elpárolgott, a vállalat a legutóbbi pénzügyi időszakban 195 millió dolláros veszteséget termelt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 08:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.