Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. május 19. 10:01

Hivatalos ChatGPT alkalmazás jött iOS-re

Mobilplatformra is érkezik a rendkívül gyorsan felfutott generatív nagy nyelvi modellen alapuló chatbot, aminek köszönhetően kevesebb felhasználó dőlhet be a rosszindulatú kódokat terjesztő kópiáknak.

Elérhetővé vált az Apple mobilplatformján a ChatGPT dedikált mobilalkalmazása, a jövőben pedig érkezik az Android operációs rendszerhez szánt szoftver is – közölte Mira Murati, az OpenAI technológiai igazgatója a Twitteren. Ez az első hivatalos mobilapp a tavaly november óta elképesztően gyorsan népszerűvé vált chatbothoz, aminek másolatai gombamód kezdtek el szaporodni az appboltokban. A ChatGPT korábban csak az OpenAI honlapjáról volt elérhető, illetve egy alkalmazásfelületen keresztül, amihez külsős felek férhetnek hozzá saját alkalmazások készítéséhez. Így volt lehetséges, hogy az App Store-ban több olyan más app is helyet kapott, amelyek ugyan az OpenAI szoftverét használják, de egyik sem maga a startup terméke.

Az alkalmazás alapcsomagja ingyen hozzáférhető, adott a webes felületen folytatott chatek szinkronizálása, a hangbevitel lehetősége és a nyílt forráskódú beszédfelismerő Whisper, emellett nem tartalmaz reklámokat.  A havi 20 dolláros ChatGPT Plus opcióval az előfizetők további funkciókat és extrákat kapnak, többek közt exkluzív hozzáférést és gyorsabb válaszidőt, kevesebb korlátozással.

chatgpt-ios

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A dedikált chatbotot app formájában egyelőre csak az amerikai felhasználók tölthetik le iPad és iPhone eszközökre, a támogatott országok listáját folyamatosan bővíti a cég a következő hetekben, de az androidos verzió bevezetésének időpontját még nem tudni. Az OpenAI korábban nem részletezte a mobilos verzió kiadására irányuló terveit, a nagy nyelvi modellen alapuló szolgáltatást eddig a Microsoft Bing kereső appján keresztül lehetett elérni, ami magába integrálta a GPT modellt.

A dedikált ChatGPT app jó eséllyel elszipkázhatja a felhasználók egy részének figyelmét a Microsofttól, de biztonsági szempontból mindenképp előnyös, hogy a netezők így nem a számtalan hamis alkalmazást töltik le hivatalos app hiányában, ami némileg mérsékeli a biztonsági kockázatokat. Az OpenAI némileg azonban tényleg belerúg saját partnerébe, mivel a közleményben hangsúlyozza, hogy a felhasználók anélkül kérdezhetnek a chatbottól, hogy reklámokkal kellene találkozniuk, a Bing pedig éppen azzal kísérletezik, hogyan jeleníthet meg hirdetéseket a csetszolgáltatást használók előtt, így a reklámmentesség már alapból vonzóbb alternatívává teheti a dedikált appot.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

6

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.