Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. április 14. 09:50

A ChatGPT-vel foglalkozó munkacsoportot állít fel az EU

Az elmúlt hetekben felmerülő adatvédelmi aggályok nyomán az Európai Adatvédelmi Testület (EDPB) kezébe veszi a dolgot, és egy munkacsoport felállításával kezdőlökést ad egy átfogóbb szabályozás kialakításának.

Az európai adatvédelmi hatóságokat tömörítő Európai Adatvédelmi Testület (EDPB) csütörtökön jelentette be, hogy komolyabban kíván foglalkozni az elmúlt hónapokban felfutott generatív MI-szolgáltatások, különösen a ChatGPT chatbot adatvédelmi kockázataival, ezért dedikált munkacsoportot állít fel a szolgáltatással kapcsolatban. A lépés egy meghatározó lépcsőfok lehet afelé, hogy elinduljon a párbeszéd a mesterséges intelligenciára vonatkozó adatvédelmi szabályok, és egyben egy átfogóbb szabályozás kialakítására.

Szabályozói oldalról már említhetők fontos mozzanatok a közelmúltból: március 31-én Olaszország illetékes hatósága adatvédelmi okokra és a GDPR megsértésére hivatkozva átmenetileg megtiltotta a ChatGPT elérhetőségét az országban. A német adatvédelmi biztos szerint az olaszok álláspontja követendő példaként szolgálhat a jövőben, emellett a spanyol AEPD felügyelet csütörtökön közölte, hogy előzetes vizsgálatot indít a ChatGPT esetleges adatszivárgásával kapcsolatban. Mivel az OpenAI nem hozott létre helyi központot az Európai Unió 27 országának egyikében sem, így bármelyik tagország adatvédelmi hatósága kezdeményezhet újabb vizsgálatokat a cég ellen.

eu_chatgpt

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az EDPB közleménye szerint a munkacsoportot azért hozta létre, hogy elősegítse az együttműködést az adatvédelmi hatóságok által végrehajtott lehetséges végrehajtási intézkedésekkel kapcsolatos információcserében, az olaszországi példa apropóján. A Reutersnek névtelenül nyilatkozó egyik tisztviselő forrás szerint a tagállamok nem a ChatGPT fejlesztő OpenAI-t szeretnék büntetni, hanem egy olyan általános szabályzat létrehozásában érdekeltek, amelyek átláthatóságot biztosítanak a technológiák működésével kapcsolatban.

A nyilvánosság figyelmét felkeltő, tavaly novemberben szélesebb körben elérhetővé vált ChatGPT a valaha volt  leggyorsabban növekvő fogyasztói alkalmazásává nőtte ki magát, több mint 100 millió havi aktív felhasználójával, ezzel együtt jöttek a felmerülő problémák. A kritikusok, az USA kormánya és több euórpai kormány adott hangot azon aggodalmának, hogy a technológiák túl gyorsan terjednek és túl gyorsan fejlődnek, miközben a különféle biztonsági és etikai problémákra egyelőre nincs megoldás.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról