Szerző: Koi Tamás

2023. március 3. 12:57

Meggyőzhette az EU-t a Microsoft, de még nincs zsebben az Activision

A három, fontos régiós hatóságból egyet megnyerhetett a Microsoft magának az elmúlt hetekben, így az Activision Blizzard tavaly bejelentett felvásárlási tranzakciója kapott valamennyi reményt a beteljesülésre.

Meggyőzhette az Európai Bizottság illetékeseit a Microsoft arról, hogy az Activision Blizzard 69 milliárd dollár értékű, tavaly bejelentett felvásárlásával nem csorbul a verseny a videojátékok szegmensében, az EU ezért - bizonyos vállalásokért cserébe - kész rábólintani az ügyletre, írja több, egymástól független bennfentes forrására hivatkozva a Reuters.

Az ügynökség exkluzív riportja szerint végzetesen megakadni látszó ügy szekerét az a bizottsági meghallgatás mozdíthatta előre, ahol személyesen Brad Smith, a Microsoft elnöke, egyben jogi vezetője érvelt amellett, hogy a felvásárlás célja nem egyfa játékipari monopólium felépítése a Microsoft részéről. Alighanem sokat nyomhatott a latba, hogy a Microsoft a meghallgatásra időzítve bejelentette, hogy hosszútávú licencmegállapodást kötött az Nvidia-val, melynek felhős játékplatformjára, a GeForce Now-ra a következő tíz évben az összes Xbox PC-s játék automatikusan bekerül majd.

cod_warzone

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Elemzők már akkor tudni vélték, hogy az Nvidia megnyerése az ügynek könnyen sorsfordító lehet a videojáték-ipar eddigi legnagyobb tranzakciója szempontjából, melynek kulcskérdése az, hogy a Microsoft képes lehet-e a felvásárlás által úgy alakítani a piacot, hogy a rivális platformok játékosait idővel kirekessze, illetve arra kényszerítse, hogy platformot váltsanak, ha kedvenc játékukkal játszani kívánnak a jövőben.

A Microsoftnak decemberben már sikerült az ügy mellé állítani a Nintendót, a videojáték-piac legnagyobb szereplőjének tekintett japán Sony azonban továbbra is mereven ellenzi az üzlet létrejöttét.

Az Európai Bizottság legutóbbi közleménye szerint az ügyben legkésőbb április 25-ig fog döntés születni, de az akvizíciós folyamat lezárásához még a brit versenyhatóságnak és az amerikai kereskedelmi szövetségnek (FTC) is áment kell mondani az ügyletre. Ha ez legkésőbb júliusig nem történik meg, a feleknek új, a hatóságok számára meggyőzőbb megállapodást kell kötniük, vagy el kell állniuk eredeti szándékuktól, ami nem mellékesen hárommilliárd dolláros bánatpénz megfizetésére kötelezné a Microsoftot.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról