:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. május 15. 10:30

Lemond az Oppo a saját chipekről

Az okostelefon-piac hanyatlása következtében az Oppo visszavesz ambícióiból, és kaszálja a házon belül készített lapkákat.

A kínai Oppo leállítja chiptervező részlege tevékenységét a bizonytalan gazdasági helyzetre és az okostelefon-piacon látott nehézségekre hivatkozva, ezzel pedig lemond saját lapkatervezési ambícióiról. A kínai piac legnépszerűbb hazai márkája 2019-ben alapította meg az integrált áramköröket tervező Shanghai Zheku leányvállalatot, ami többek közt a mobilfotózáshoz és videózáshoz fejlesztett MariSilicon X nevű neurális feldolgozóegységért felelt, és a rövid időszakban több mint 200 szabadalommal rendelkezett. Egyelőre még nem tudni, hogy a lépés hogyan érinti a Zheku több mint 2000 alkalmazottját, akik közül sok tehetséget versenyképes fizetési ajánlatokkal csalogatott át a vállalat más chipgyártóktól.

Az Oppo az Apple-höz hasonlóan saját koprocesszorokat kezdett el fejleszteni elsősorban képalkotási feladatokra, de fennállása alatt nem sikerült saját mobilos chipsettel előállnia, amivel megszüntethette volna kitettségét más vállalatoknak. A cég saját lapkakészletének érkezéséről tavaly reppentek fel az első híresztelések. Az Oppo legújabb modelljei, így az Oppo Find N2 Flip a MediaTek Dimensity 9000 Plus chipet használja, míg a Find X6 Pro a Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2-t kapta meg.

Kínában a helyi gyártók (például a Xiaomi) házon belül igyekeznek chiptervező egységeket létrehozni, ezzel csökkentve kitettségüket a külső chippartnereknek, főleg miután az Egyesült Államok az elmúlt években lényegében ellehetetlenítette szankcióival, hogy a Huawei kulcsfontosságú alkatrészekhez jusson hozzá. Az ukrajnai háború eredményeként tavaly az USA még szigorúbb intézkedéseket vezetett be a chipek eladására vonatkozóan Kína és más országok felé, a kínai mobilgyártók csak engedéllyel használhatnak amerikai cégek által készített chipeket.

oppo_chip

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A kínai félvezetőipar januárban további csapást szenvedett azzal, hogy Hollandia és Japán beleegyezett abba, hogy a chipgyártáshoz használt létfontosságú gépekre teljes exporttilalmi korlátozást vezet be. Az Amerikai Egyesült Államok 2019 óta próbálta meggyőzni a két országot arról, hogy a legfejlettebb gépek szállításának betiltását követően léptessen életbe teljes embargót, a gazdaságpolitikai lobbi végül célt ért.

Az exporttilalmi intézkedések gyakorlatilag teljesen egybecsengenek azokkal a hasonló célú korlátozásokkal, melyeket a Biden-adminisztráció tavaly októberben állított hatályba. Ez utóbbi lényegében a 2019-ben az akkori elnök, Donald Trump által hozott korlátozások tovább szigorításának felel meg, egyszersmind jelezve, hogy az Egyesült Álllamok az éppen aktuális hatalmon lévő politikai erőtől függetlenül határozott lépésekkel igyekszik Kínát elhessegetni, de legalábbis minél távolabb tartani attól, hogy házon belül saját hi-tech gyártást építsen ki.

Ugyan az Oppo 2023 első negyedévében a negyedik helyen végzett az okostelefongyártók globális listáján, az egy évvel korábbi időszakhoz képest 8 százalékkal csökkentek szállításai a Canalys piackutató cég szerint. Az Apple kivételével mind az öt vezető telefongyártó kevesebb mobilt tudott eladni, a negyedévben összességében 13 százalékkal zsugorodott a globális piac.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 13:06

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.