:

Szerző: Koi Tamás

2023. március 9. 13:20

Microsoft: a Sonynak is jár, ami a Nintendónak és az Nvidiának

Gyakorlatilag ugyanazt ajánlotta a Microsoft a Sonynak, amit a Nintendo és az Nvidia korábban elfogadott, vagyis a Call of Duty franchise-hoz tartozó új játékok a következő tíz évben garantáltan megjelenhetnek a japán cég PlayStation konzolgépeire, amennyiben a versenyhatóságok jóváhagyják az Activision Blizzard tavaly év elején bejelentett felvásárlását.

Lassan a végéhez közeledik az a szappanopera-szerű epizódokkal teletűzdelt döntéshozatali folyamat, melynek a végén kiderülhet, hogy a tavaly bejelentett megállapodás szerint viheti-e a Microsoft 69 milliárd dollárért az Activision Blizzardot. A felek nem hivatalos információk szerint a múlt héten meggyőzhették az egyik kulcsszereplőnek számító Európai Bizottságot arról, hogy engedélyezze a felvásárlást, most pedig a brit hadszíntérre terelődött a figyelem.

A Microsoft a brit versenyhatóság, a Competition and Markets Authority (CMA) által közzétett vizsgálati dokumentumok szerint Nagy-Britanniában azzal igyekezett meggyőzni a versenyhatóságot, hogy kész a legnagyobb rivális, egyben a dealt a leghevesebben ellenző japán Sony részére tíz éven át licencmegállapodás keretén belül biztosítani a Call of Duty videojáték-franchise összes addig megjelenő kiadását, az Xbox és PC-s változatok megjelenésével egy időben, egyező minőségben.

cod_mw

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A közzétett dokumentum tartalmazza a Sony válaszreakcióját is, mely szerint a japán vállalat továbbra is kitart amellett, hogy semmilyen önkéntes vállalás nem fogadható el kompenzációként, az egyetlen megoldás annak érdekében, hogy a játékosok jogai ne sérüljenek az, ha a CMA blokkolja a fúziót, vagy komoly strukturális átalakításokhoz köti azt.

Február közepén a helyi lapokban megjelent cikkek alapján még maga a CMA is elsősorban ezt a megoldást látta célravezetőnek - a hivatal akkor elkészült előzetes állásfoglalása szerint ugyanis csak abban az esetben kaphatna zöld lámpát az üzlet, ha a Call of Dury franchise-ért felelős teljes részleget leválasztanák az üzletről, azaz az Activision lényegében kikerülne a képletből.

A CMA elsők között, tavaly júniusban kezdte vizsgálni a Microsoft és az Activision Blizzard megaüzletét, és szeptemberben emelte az ügyet magasabb szintre, ahol kiterjesztett vizsgálat zajlik a deal és annak potenciális következményeit illetően. 

A Microsoft mindeddig próbálta elkerülni a szabályozási aggályokat és letakarítani az utat a gigaüzlet előtt, már a bejelentést követő napokban igyekezett mindenkit biztosítani arról, hogy nem az a célja a felvásárlásnak, hogy monopolhelyzetet teremtsen a gaming szegmensben.

A brit versenyhatóság végső döntése a felvásárlás engedéllyezése kapcsán április 22-ig várható.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 12:32

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.