:

Szerző: Koi Tamás

2023. május 4. 09:51

Október 1-től olcsóbbá válhat a mobilhasználat a Nyugat-Balkánon

Eddig 38 mobilszolgáltató csatlakozott ahhoz az önkéntes egyezményhez, melynek köszönhetően az EU-s és a nyugat-balkáni országok állampolgárai a jelenlegihez képest lényegesen olcsóbban használhatják majd okostelefonjukkal a partnerhálózatot külföldi utazásuk során.

Drasztikusan csökkenhetnek a mobilhasználat költségei - legalábbis ami a messze legdrágább szolgáltatást, az adathasználatot illeti - a nyugat-balkáni országokban október elsejétől, ekkor lép ugyanis hatályba az a tavaly decemberben létrejött önkéntes egyezmény, melynek célja, hogy a 2007 óta létező EU-s roamingrendelet mintájára ársapkákat állapítson meg bizonyos mobilszolgáltatásokra vonatkozóan roamingkörnyezetben.

A tavaly decemberi tiranai csúcson megszületett egyezményhez a Bizottság közleménye szerint eddig 38 uniós és régiós operátor csatlakozott, olyan cégek mellé, mint a Deutsche Telekom csoport, az Orange csoport, az A1 csoport, a Yettel szerb leányvállalata vagy éppen a 4iG Nyrt., mely ONE márkanéven rendelkezik saját érdekeltséggel a montenegrói mobilpiacon. Az egyezményhez a Bizottság közleménye alapján a továbbiakban is várják az új tagokat a régióból.

montenegro_budva
a montenegrói budva óvárosa (fotó: getty images)

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az önkéntes egyezmény hasonlóképpen működik, mint az uniós operátorokat hosszú évek óta árcsökkentésre kötelező EU-s roamingrendelet, azaz a szolgáltatások árazását illetően megszab egy felső plafont, melynél az adott tarifa vagy termék nem lehet drágább (a 2017-től érvényes roam like home elv alapján az EU-n belül ez a költség ma már nem lehet magasabb, mint a belföldi mobilhasználat költségei).

Ez az uniós roamingrendelet esetén vonatkozik a hívás- és SMS-költségekre, illetve az adatforgalmi díjra egyaránt, a nyugat-balkáni operátorokkal kötött megállapodás értelmében azonban csak az adatforgalmi díjaknak szabnak felső plafont, mely az évek során több lépcsőben, fokozatosan csökken majd.

Így 2023. október 1-től 1 GB-nyi adatért legfeljebb 18 eurót, 2026-tól 14 eurót, 2028-tól pedig 9 eurót kérhetnek az egyezményhez önként csatlakozott szolgáltatók azoktól az előfizetőktől, melyek valamelyik partnerhálózaton barangolnak. Ezt ugyanakkor ki lehet váltani olyan, nem automatikusan aktiválódó adatopciókkal is, melyek összességében ennél kedvezőbb feltételeket kínálnak az ügyfelek számára.

A magyar mobilszolgáltatók ügyfelei jelenleg a nyugat-balkáni országokba horrorisztikus áron használhatják az adathálózatot, legalábbis a listaárat tekintve. Az alaptarifa a Magyar Telekomnál a legdrágább, ahol 1 GB adatért a szerbiai hálózatokon jelenleg több mint 3,3 millió forintot (!) kellene fizetni, ezt követi a Yettel Magyarország 102 ezer forinttal, végül a Vodafone Magyarország következik 32 ezer forintos listaárral.

Fontos ugyanakkor, hogy ezeket a költségeket a legtöbb esetben különböző adatjegyekkel és opciókkal jelenleg is lehet csökkenteni (mellyel a hazai operátorok most is a fenti árplafon alá mennek), illetve a "számlasokktól" védő kötelező mechanizmus értelmében az EU-s mobilszolgáltatóknak 50 eurós költségkeretet meghaladóan automatikusan le kell kapcsolniuk az adatroamingot az előfizető SIM-jén.

Az egyezményt a felek a következőben évente felülvizsgálják majd az elért eredmények feltérképezése érdekében.

Frissítés 05.04. 12:05: Cikkünk korábbi változatában nem volt kellően egyértelműen jelezve, hogy az egyezményhez csatlakozó operátorok megválaszthatják, hogy milyen formában kívánnak megfelelni az árplafonnak (új vagy régi adatopciók, akciók bevezetésével vagy a roaming listaár csökkentésével). Cikkünket ennek megfelelően módosítottuk.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 06:49

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.