Szerző: Koi Tamás

2023. január 23. 11:37

Kiszállt a Vodafone Csoport egyik legnagyobb befektetője

Sorra hagyják el az ún. aktivista befektetők a brit Vodafone Csoportot, miután a távközlési multi a tavalyi évben minden igyekezetük ellenére sem mutatta komoly jeleit a markáns irányváltásnak és az új perspektívák keresésének.

A Vodafone Csoportban képviselt teljes tulajdonrészétől megvált Európa legnagyobb aktivista befektetője, a Cevian Capital, mely 2021-ben azzal a határozott céllal vásárolt jelentős, ugyanakkor azóta sem részletezett tulajdoni hányadot a brit távközlési multiban, hogy felrázza annak működését és újra növekedési pályára állítsa a céget.

A Cevian mellett tavaly más nagybefektető is kiszállt, elemzők szerint ugyanakkor mindez nem jelenti azt, hogy a Vodafone teljesen reményvesztetten nézhet a jövőbe - jóllehet a frissen alakuló új menedzsmentre rendkívüli nyomás hárulhat majd.

A Cevianhoz hasonló aktivista befektetők bár jellemzően kisebbségi tulajdonrészt birtokolnak, véleményüknek mégis nagyobb súlya van egy-egy stratégiai döntés meghozatala során. A csoport hosszú hónapokig igyekezett meggyőzni a távközlési multi menedzsmentjét arról, hogy racionalizálja működését és építse le a kevésbé jól teljesítő üzletágakat, leányvállalatokat, az árfolyam mélyrepülését azonban nem sikerült megfordítani. A Vodafone papírjai most több mint 60%-kal érnek kevesebbet, mint öt évvel ezelőtt.

vodafone_walkingman

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az ügy magyar érintettsége, hogy a fenti célok irányába a Cevian belépését követően egyetlen, határozott lépés történt, mégpedig a Vodafone Magyarország Zrt. tavaly augusztusban bejelentett, várhatóan idén januárban megvalósuló, 1,7 milliárd eurós értéken létrejött akvizíciója, ahol a vevő a magyar állam mellett a 4iG minősített többségi tulajdonában lévő Antenna Hungária.

Tavaly decemberben végül - feltehetően szintén befektetői nyomásra - távozott a csoport vezérigazgatója, Nick Read, akinek a helyét Margherita Della Valle pénzügyi igazgató vette át ideiglenesen, a menedzsmentszintű változások ugyanakkor a jelek szerint nem győzték meg a Ceviant arról, hogy mindez jelentős, strukturális változásokat eredményez majd a cégnél.

A szakmai befektetők közül ugyanakkor nem mindenki ennyire borúlátó, így például az Egyesült Arab Emírségek legnagyobb távközlési piaci tényezője, az Etisalat éppen a múlt héten növelte részesedését 11-ről 12%-ra, ezzel a Vodafone legnagyobb befektetője ma nagyjából 3 milliárd angol font értékben birtokolhat papírokat. 

Elemzők szerint ezzel együtt is óriási lesz a következő időszakban a nyomás a Vodafone menedzsmentjén, melynek élén a legtöbb befektető egy radikális jövőképpel rendelkező vezérigazgatót látna szívesen konzervatív, kizárólag pénzügyi irányultságú szakemberek helyett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról