:

Szerző: Koi Tamás

2023. március 27. 10:37

A britek már inkább engednék az Activision Blizzard felvásárlását

A konzolpiaci erőviszonyokat nem befolyásolná, ha a Micorosoft felvásárolná az Activision Blizzardot - áll a brit versenyhatóság, a Competition and Markets Authority múlt hétvégén kiadott előzetes állásfoglalásában.

Szó szerint szappanoperába hajló fordulatokkal szolgál a Microsoft és az Activision Blizzard között tavaly év elején, 69 milliárd dollár értékben létrejött felvásárlási megállapodás engedélyeztetési folyamata. A brit versenyhatóság, a Comptetition and Markets Authority (CMA) februárban még legszívesebben feldarabolta volna a játékkiadót, most viszont előzetes álláspontjában az ügylet létrejöttére vonatkozó kedvező megállapításokat vázol.

A brit hatóság szerint ugyanis az ügylet nem torzítaná a játékkonzolok piacát, miután a Microsoft vállalta, hogy kész minden piaci szereplővel legalább tíz évig tartó licencmegállapodást kötni, mely garantálja, hogy a kiadó legfontosabb címei megjelenjenek az adott platformon. Ezt a megállapodást a japán Nintendóval már alá is írták a felek, az ügylet leghangosabb ellenzőjével, a Sonyval azonban még nem, ez ugyanakkor nem feltétlenül gátja a döntési folyamat lezárásának.

cod_england

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A versenyhatóásg ugyanakkor álláspontjában leszögezte, hogy a felvásárlás felhős játékplatformok piacára gyakorolt hatását továbbra is vizsgálja a szervezet, jóllehet időközben már itt is sikerült maga mellé állítania egy jelentős piaci szereplőt, az Nvidiát a Microsoftnak.

A CMA az előzetesen kiadott ütemterv alapján egy hónapon belül dönt az akvizíció engedélyezéséről vagy blokkolásáról, igaz, ez még kevés ahhoz, hogy az ügylet létrejöhessen, az ügyben ugyanis az Európai Unió versenyjogi szerve is vizsgálatot folytat, mely szintén április második felében hozhat határozatot a témában. 

A vizsgálat részeként a feleket március elején hallgatta meg az Európai Bizottság, a meghallgatásról kiszivárgott információk szerint a Bizottságot a felajánlott licenckonstrukciók révén meggyőzhette Brad Smith, a Microsoft elnöke, egyben jogi vezetője.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 29. 04:27

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.