Szerző: Koi Tamás

2022. szeptember 1. 12:47

Összerúgta a port az Arm és a Qualcomm

Bár egykor egymás legnagyobb szövetségeseinek számítottak, mostanra erősen elhidegült egymástól a világ legnagyobb mobilprocesszor-gyártója, a Qualcomm és a japán SoftBank többségi tulajdonában lévő Arm.

Szabadalomsértés és egyéb, szerződési feltételek megsértése miatt beperelte a Qualcommot, illetve annak leányvállalatát, a Nuvia-t a japán SoftBank többségi tulajdonában lévő Arm. A processzorarchitektúrákat tervező brit cég és a világ legnagyobb mobilos processzorgyártója egykoron egymás legszorosabb szövetségeseinek számítottak, a per pedig egy újabb jele lehet annak, hogy kettőjük viszonya az utóbbi időszakban korántsem olyan rózsás, mint évekkel ezelőtt.

Az Arm beadványa a Nuvia tavalyi, 1,4 milliárd dollár értékű felvásárlási tranzakciójához kötődik, melynek kapcsán a processzorarchitektúra-tervező cég azt kifogásolta, hogy az egyes, Arm licencekhez kötődő Nuvia processzortervek csak a cég beleegyezésével kerülhettek volna át a Qualcommhoz, az amerikai gyártó azonban nem kért ilyen engedélyt.

centriq

Nálatok lakik-e rezsidémon?

Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Nálatok lakik-e rezsidémon? Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

A Qualcomm és az Arm kapcsolata felett már korábban elkezdtek gyűlni a sötét fellegek. A két cég akkor létesített partneri viszonyt, amikor a Qualcomm felhagyott a saját architektúra fejlesztésével, azóta gyakorlatilag a cég összes rendszerprocesszora - jórészt mobiltelefonokba és más okoseszközökbe szánt chipek - valamelyik Arm dizájnt használja.

Bennfentes információk szerint ugyanakkor az utóbbi időben a Qualcommnál egyre kevésbé voltak elégedettek az Arm belassuló fejlesztési tempójával, mely oda vezetett, hogy az Apple saját megoldásai egyes teljesítménymutatóikat tekintve alaposan rávertek az aktuális Qualcomm zászlóshajókra.

Az amerikai gyártó részben ennek ellensúlyozására vásárolta fel tavaly a Nuvia-t, melyet néhány, az Apple-ből kivált alapított, akik korábban éppen a cupertinói cég saját processzorán, az Intel-érát lezáró, Macekbe szánt M1-en dolgoztak.

Az M1 végül hosszú évek óta újra jelentős sikert hozott a Mac termékcsaládnak, a Qualcomm pedig deklaráltan ezt a sikert akarta, illetve akarja megismételni a Nuvia segítségével a windowsos PC-k, illetve a szerverek szegmensében. 

A Nuvia által tervezett magok felhasználása ugyan továbbra is termelne bevételt az Arm számára, ám vélhetően jóval kisebb összeget kasszírozhatna így a vállalat, mintha kizárólag a britek dizájnjaira építené fel megoldásait a Qualcomm.

a címlapról

generatív

0

Jön a Meta saját képgenerátora

2023. december 8. 10:30

A Meta szolgáltatásain keresztül nyilvánosan elérhető képeken képezték ki a cég saját generatív MI-jét.