Szerző: Koi Tamás

2023. február 24. 09:27

Több tucatnyi országban csökkentette előfizetési díjait a Netflix

Az elmúlt hetekben több tucat országban olcsóbb lett a Netflix online videostreaming-szolgáltatás elérése, ezzel teljesen szembehelyezkedve a trenddel, melyek az utóbbi időben inkább az áremelésekről de legjobb esetben a reklámtámogatott díjcsomagok megjelenéséről szóltak.

Komoly dilemmát jelent a világ legnagyobb online előfizetéses videostreaming-szolgáltatóinak a megfelelő árképzés kialakítása, mely már régóta nem egységes egyes régióktól függően, az elmúlt hetekben viszont olyan lépésre szánta el magát a piac legnagyobb szereplőjének számító Netflix, melyre alighanem kevesen számítottak. A cég több tucatnyi országban csökkentette előfizetési díjait, miközben gyakorlatilag az összes piaci szereplő jellemzően inkább árat emel - beleértve magát a Netflixet is.

A The Wall Street Journal riportja szerint a Netflix az elmúlt hetekben csaknem negyven országban csökkentette kisebb-nagyobb mértékben a bizonyos előfizetések díjtételeit, akadtak ezzel együtt olyan piacok, ahol a díjcsökkentés révén a felhasználók által fizetendő havi díj megfeleződött.

netflix_remote_2

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az árcsökkentések jellemzően a Közel-Kelet illetve Közép-Afrika térségét érintették, de több kelet-európai országban, így Bulgáriában, Szlovéniában és Horvátországban is csökkentek az előfizetési díjak - Magyarországon a Netflix változatlanul 2490 és 4490 Ft közötti havi díjon érhető el, ami figyelembe véve csak az elmúlt egy év árfolyammozgásait és a pénzromlás mértékét, kis túlzással önmagában felér egy árcsökkentéssel.

A mintegy 190 országban jelen lévő Netflix eközben Észak-Amerikában éppen ellentétes előjellel változtatott árain nemrég, ugyanakkor bevezette a reklámokat tartalmazó díjcsomagját. A társaság eközben igyekszik letörni a jelszómegosztásos visszaéléseket, melyet tavaly tűzött zászlajára egy kifejezetten nehéznek számító évkezdetet követően.

Akkor a Netflix több millió előfizetőt veszített el, miután a pandémia lecsengésével a streamingpiac addigi növekedése globálisan megtorpant, sőt, kis mértékben csökkent is. A cég végül a negyedik negyedévben már 7,6 millió előfizetővel pluszban zárta az évet, az egy előfizetőre jutó átlagos árbevétel azonban kis mértékben, 11,74-ről 11,49 dollárra csökkent.

A Netflix egyébként nem először csökkentette árait, 2021-ben piacszerzési céllal Indiában csökkentek az előfizetési díjak. A befektetők mindenesetre nem értékelték a szolgáltató gesztusát, a Netflix papírjainak árfolyama a díjcsökkentések bejelentését követően 5%-ot esett a tőzsdén.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról