:

Szerző: Koi Tamás

2023. április 13. 10:17

Virtuális mobilszolgáltatóvá válik a DIGIMobil

Jelenlegi formájában júniustól megszűnik létezni a negyedik magyarországi, saját infrastruktúrával rendelkező mobilszolgáltató, a DIGIMobil, miután a szolgáltatás ezt követően a Vodafone Magyarország infrastruktúráján működik majd tovább.

Négy évvel az indulását követően gyakorlatilag virtuális mobilszolgáltatóvá válik hazánk negyedik, saját infrastruktúrával rendelkező mobilszolgáltatója, a 2019. májusában megjelent DIGIMobil. A közvetett többségi tulajdonos 4iG Nyrt. csütörtökön délelőtt bejelentette, hogy mobilhálózati portfólióját racionalizálja, ezért június 1-jével a DIGIMobil szolgáltatás a szintén a cégcsoporthoz tartozó Vodafone Magyarország hálózatán működik majd tovább. A DIGI eddig kiépített, valamivel több mint kétezerötszáz állomásból álló aktív és passzív infrastruktúráját a tervek szerint értékesítik.

A most bejelentett változás rövid távon jó hír lehet a DIGIMobil meglévő ügyfeleinek, a rendkívül nyomott áron elérhető - mától egyébként az értékesítés alól kivont - szolgáltatást ugyanis ezáltal sokkal jobb paraméterek, így elsősorban hálózati lefedettség és kapacitás mellett használhatják majd. A változás a HWSW információi szerint mintegy 204 ezer mobilfelhasználót érinthet.

digi_mobilok

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A korábban leszerződött ügyfelek számára ugyanakkor csak idén év végéig garantált a régi díjcsomagok elérése, így többek között a hazai mezőnyben lakossági előfizetések esetében példátlannak tekinthető, 4 forintos percdíj és a jelentős mennyiségű adatkeret - jóllehet a le- és feltöltési sebesség (maximális, becsült érték) meglehetősen nyomott szintre, 3 Mbps-re változik mindkét irányban.

Fontos, hogy a meglévő DIGIMobil ügyfeleknél a hálózati átállás elméletileg semmilyen teendővel nem jár, a szolgáltatás a régi SIM-mel használható tovább, egyes, régebbi készülékeknél ugyanakkor szükséges lehet manuálisan végrehajtani a hálózatváltást. A jelenleg elérhető szolgáltatások közül megszűnik ugyanakkor a VoWiFi, vagyis a WiFi hálózatokon keresztül elérhető hanghívás lehetősége.

Hogy mi lesz 2024-től a DIGIMobil sorsa, arról egyelőre nem közölt részleteket a szolgáltató és a tulajdonos, az eddigi nyilatkozatok alapján nem nehéz ugyanakkor megjósolni, hogy a következő lépés a díjcsomagstruktúra és az előfizetői bázis teljes egységesítése lesz a két mobilos entitásnál, alighanem egy névváltással kísérve.

Ezzel a magyar mobilpiaci szereplők száma végérvényesen visszarendeződik a 2019. május előtti állapotokra, amikor három nagy, országos eléréssel és többmilliós előfizetői bázissal rendelkező szolgáltató uralta a piacot.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 22:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.