Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. április 11. 10:44

A szebb stream mellett mást is kaptak a fizetős YouTube-nézők

Újabb funkciókkal tette vonzóbbá a videómegosztó a prémium szolgáltatást, ami a jobb minőségű FullHD mellett további extrákat kínál.

Egyelőre csak iOS-en, de később a webes böngészőkben is elérhetővé válik a YouTube továbbfejlesztett 1080p felbontású HD streamje, amiről először február végén beszélt a cég. Az új minőségi szint, az "1080p Premium" valójában egy megnövelt bitrátájú, ám továbbra is 1080p felbontású stream, mely végeredményben jobb felhasználói élményt kínál.

Amikor a YouTube év elején elkezdte tesztelni az új funkciót, néhányan attól tartottak, hogy a már meglévő 1080p-s opció ennek nyomán a nem fizető, videómegosztót ingyen használó nézők számára nem lesz elérhető, de szerencsére kiderült, hogy nem erről van szó. A szabványos 1080p-s felbontást továbbra is bárki használhatja. A cég leszögezte, hogy a továbbfejlesztett minőség sem lesz elérhető minden tartalom esetén.

Ezzel együtt lehullt a lepel a Premium csomag többi új fizetős, főként kényelmi előnyeiről, például arról, hogy a FaceTime-on keresztül az iOS-felhasználók közösen nézhetnek videókat barátaikkal és családtagjaikkal a SharePlay funkció segítségével (ez valamikor a következő hetekben élesedik). Androidon viszont már elérhető ugyanez a funkcionalitás, bár a Google Meet használatával, függetlenül attól, hogy fizetnek-e a prémiumért vagy sem.

youtube_illu

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Szintén újdonság, hogy a felhasználó a félbehagyott videók lejátszását minden eszközön (beleértve az androidos vagy iOS-es mobilt, és az asztali számítógépet) ott folytathatja, ahol egy másik készüléken abbahagyta.

A YouTube továbbá telefonokra és táblagépekre is kiterjesztette a sorbanállási funkciót, amely lehetővé teszi, hogy lejátszási listát hozzunk létre azokkal a videókkal, amelyeket legközelebb szeretnénk megtekinteni. A tavaly óta tesztelt intelligens letöltési funkció pedig automatikusan hozzáadja az ajánlott videókat a felhasználó könyvtárához, amikor az eszköz Wi-Fi-hálózathoz csatlakozik, így offline állapotban is megtekinthetők lesznek. 

A YouTube Music és Premium előfizetőinek száma tavaly mintegy 30 millió új felhasználóval 80 millióra hízott, ami jelentős ugrás a 2021-ben jelentett 50 millió fizetős előfizetőhöz képest, láthatóan okos stratégiát követ azzal a cég, hogy a hirdetésmentes videónézés mellett más extrákkal egészíti ki a szolgáltatást.

a címlapról