Szerző: Koi Tamás

2023. február 24. 13:56

Jobb minőségű FullHD streamet kaphatnak a fizetős YouTube-nézők

Nem nyúl hozzá az ingyenes (pontosabban reklámokat néző) felhasználók által elérhető minőségi szintekhez a YouTube, ettől függetlenül a fizetős szolgáltatásban teszteli az 1080p felbontású streamek emelt szintű bitrátáját.

A FullHD és FullHD minőségi szint között pixelszámban ugyan nincs különbség, ez azonban nem jelenti azt, hogy a bitráta növelésével vagy csökkentésével ne lehetne a végeredmény adott esetben jobb vagy rosszabb - tudják ezt a YouTube-nál is, ahol egyes felhasználói visszajelzések szerint új minőségi szintet tesztelnek, mely vélhetően csak a szolgáltatásra előfizető felhasználókat illet majd meg.

A szolgáltató reakciója szerint a Premium ügyfelek egy kis részénél megjelenő új minőségi szint, az "1080p Premium" valójában egy megnövelt bitrátájú, ám továbbra is 1080p felbontású stream, mely végeredményben jobb felhasználói élményt kínál.

youtube_premium

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A cég illetékese a The Verge-nek nyilatkozva igyekezett leszögezni, hogy a standard 1080p felbontású streamek bitrátájához nem nyúlt, és nem is tervez nyúlni a streaming platform, ezzel igyekezve elejét venni azoknak a korábbi szóbeszédeknek, melyek azt sugallták, hogy a YouTube csökkentené a stream minőségét azoknál az ügyfeleknél, akik nem fizetnek elő a szolgáltatásra.

A YouTube egyébként a standard 1080p felbontású streameg bitrátáját kodektől függően jellemzően 8-10 Mbps körül tartja, részben azért, hogy a backend erőforrásaival takarékosan bánjon, részben pedig azért, hogy a mobilos tartalomfogyasztók havi adatforgalmi kereteit (ha van ilyen) ne terhelje túl. Ezzel a gyakorlattal szakíthat az 1080p Premium minőségi szint bevezetése, mely egyébként nem a legmagasabb felbontás, amit a YouTube-on streamelni lehet.

A 4K-ban elérhető tartalmak aránya a YouTube teljes tartalomkínálatát tekintve még mindig elenyészőnek számít, jóllehet tavaly év végén éppen az váltott ki óriási felzúdulást, amikor egy balul elsült teszt során az ingyenes nézőknél eltűnt a 4K felbontás választásának a lehetősége a minőségi beállítások közül - a szolgáltató később elállt ettől a tervétől.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról