Szerző: Koi Tamás

2023. február 24. 13:56

Jobb minőségű FullHD streamet kaphatnak a fizetős YouTube-nézők

Nem nyúl hozzá az ingyenes (pontosabban reklámokat néző) felhasználók által elérhető minőségi szintekhez a YouTube, ettől függetlenül a fizetős szolgáltatásban teszteli az 1080p felbontású streamek emelt szintű bitrátáját.

A FullHD és FullHD minőségi szint között pixelszámban ugyan nincs különbség, ez azonban nem jelenti azt, hogy a bitráta növelésével vagy csökkentésével ne lehetne a végeredmény adott esetben jobb vagy rosszabb - tudják ezt a YouTube-nál is, ahol egyes felhasználói visszajelzések szerint új minőségi szintet tesztelnek, mely vélhetően csak a szolgáltatásra előfizető felhasználókat illet majd meg.

A szolgáltató reakciója szerint a Premium ügyfelek egy kis részénél megjelenő új minőségi szint, az "1080p Premium" valójában egy megnövelt bitrátájú, ám továbbra is 1080p felbontású stream, mely végeredményben jobb felhasználói élményt kínál.

youtube_premium

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A cég illetékese a The Verge-nek nyilatkozva igyekezett leszögezni, hogy a standard 1080p felbontású streamek bitrátájához nem nyúlt, és nem is tervez nyúlni a streaming platform, ezzel igyekezve elejét venni azoknak a korábbi szóbeszédeknek, melyek azt sugallták, hogy a YouTube csökkentené a stream minőségét azoknál az ügyfeleknél, akik nem fizetnek elő a szolgáltatásra.

A YouTube egyébként a standard 1080p felbontású streameg bitrátáját kodektől függően jellemzően 8-10 Mbps körül tartja, részben azért, hogy a backend erőforrásaival takarékosan bánjon, részben pedig azért, hogy a mobilos tartalomfogyasztók havi adatforgalmi kereteit (ha van ilyen) ne terhelje túl. Ezzel a gyakorlattal szakíthat az 1080p Premium minőségi szint bevezetése, mely egyébként nem a legmagasabb felbontás, amit a YouTube-on streamelni lehet.

A 4K-ban elérhető tartalmak aránya a YouTube teljes tartalomkínálatát tekintve még mindig elenyészőnek számít, jóllehet tavaly év végén éppen az váltott ki óriási felzúdulást, amikor egy balul elsült teszt során az ingyenes nézőknél eltűnt a 4K felbontás választásának a lehetősége a minőségi beállítások közül - a szolgáltató később elállt ettől a tervétől.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról