:

Szerző: Koi Tamás

2023. április 4. 09:16

Három szolgáltató jelentkezett az NMHH új spektrumaukciójára

Három szolgáltató nyújtotta be határidőre ajánlatát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság legújabb, 32 GHz-es frekvenciasávra vonatkozó spektrumaukciójára - bár a sáv használata és a licencek megszerzése mondhatni kényszerűség a szolgáltatók számára, a jelentkezők köre azért tartogat némi meglepetést.

A 32 GHz-es frekvenciasáv rádióspektrum-használati jogosultsága tárgyában kiírt árverési eljárásban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala (NMHH) árverési nyilvántartásba vette a Magyar Telekom Nyrt.-t, a CETIN Hungary Zrt.-t és a Vodafone Magyarország Zrt.-t április 3-án - közölte tegnap a hatóság.

A frekvenciasávban az NMHH által meghatározott értékesítési egységek árverésére március 13-án három szolgáltató nyújtotta be jelentkezését elektronikus úton. A jelentkezések közjegyző jelenlétében történő bontását követően, március 14-én megállapításra került, hogy ez a három szolgáltató a Magyar Telekom Nyrt., a CETIN Hungary Zrt. és a Vodafone Magyarország Zrt.

A részvételi jelentkezések alaki érvényességi vizsgálatának eredménye alapján április 3-án az NMHH mindhárom jelentkezőt árverési nyilvántartásba vette., az eljárás a jelentkezés során benyújtott ajánlatok bontásával és azok értékelésével folytatódik.

microwave

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A most árverésre kerülő 32 GHz-es frekvenciasávot a szolgáltatók a mikrohullámú átviteltechnikai rendszereknél fogják használni, mivel a jelenleg erre a célra kiosztott 26 GHz-es spektrumot EU-s döntés alapján az 5G-s hálózatok számára kell szabaddá tenni.

A milliméteres hullámhosszú frekvencián nagy sávszélességű adatkapcsolat létesíthető, ám rendkívül behatárolt területen - a sávot Európában eddig jellemzően nem is használták az operátorok ilyen célra, az Egyesült Államokban azonban zajlottak már mmWave telepítések, erősen mérsékelt eredményekkel.

A mostani eljárásra jelentkező cégek listája mindazonáltal kissé formabontónak tekinthető, egyrészt azért, mert hiányzik a jelentkezők közül a negyedik magyar mobilszolgáltató, a DIGI, mely 2016 óta rendelkezik 26 GHz-es spektrumlicenccel, másrészt most először jelentkezett be spektrumért Magyarországon a PPF Csoporthoz tartozó infrastruktúra-cég, a CETIN Hungary, kvázi a Yettel Magyarország helyett.

A 32 GHz-es frekvenciasávban most értékesítésre kerülő rádióspektrum-használati jogosultságok a szerzés időpontjától számított tizenöt évig lesznek érvényesek, és egyszer öt évvel meghosszabbíthatók.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 09:10

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.