:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. március 31. 13:11

Fogyasztóvédelmi panaszt nyújtottak be az USA-ban a ChatGPT miatt

Az Egyesült Államok jogvédő szervezete arra kéri az FTC-t, hogy állítsa le az OpenAI technológiának újabb kiadásait, mivel több szempontból is kockázatot jelent a társadalom számára.

A mesterséges intelligencia kockázataival foglalkozó Center for AI and Digital Policy (CAIDP) nevű etikai csoport arra kérte az amerikai szövetségi kereskedelmi bizottságot (FTC), hogy indítson átfogó vizsgálatot az OpenAI ellen fogyasztóvédelmi szabályok megsértésére hivatkozva. A csoport azzal érvel, hogy a startup által készített generatív nyelvi modellre épülő szolgáltatások elfogultan működnek, félrevezetőek lehetnek, így kockázatot jelentek a közbiztonság szempontjából.

Az FTC-nek benyújtott panaszt megelőzte a héten közzétett nyílt levél, amiben ismert szakemberek szólították fel a techcégeket a rohamos mértékben fejlődő generatív MI modellek fejlesztésének szüneteltetésére, köztük Marc Rotenberg, a CAIDP elnöke és maga  az OpenAI társalapítója, Elon Musk is. A levélhez hasonlóan a panasz a generatív mesterséges intelligencia modellek fejlesztésének lassítására és szigorúbb kormányzati felügyelet bevezetésére szólít fel.

chatgpt

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A CAIDP panasza a március közepén bejelentett GPT-4 generatív nyelvi modell kockázatait domborítja ki az eddig jelentett furcsa esetek nyomán, például hogy a technológia propagandához, vagy kártékony kódok előállítására is hatékonyan felhasználható, illetve hogy a betanításhoz használt adatok révén faji vagy nemi preferenciákkal dolgozik a rendszer. Emellett nem felel meg az FTC azon szabványának, hogy "átlátható, tisztességes és empirikusan megalapozott, valamint elszámoltatható legyen".

A csoport a tisztességtelen és megtévesztő kereskedelmi gyakorlatokra vonatkozó törvényre hivatkozva forszírozza az OpenAI felelősségre vonását, különösen kiemelve a "hallucináció" jelenségét, ami a generatív nyelvi modellek sajátossága. Ennek nyomán a technológia akár megtévesztő kereskedelmi nyilatkozatokat és reklámokat is készíthet, érvel a csoport, amely szerint az FTC-nek le kellene állítania a GPT-modellek kereskedelmi bevezetését, és komolyan vennie az MI felhasználási lehetőségeit korlátozó szabályalkotást. Emellett egy nyilvánosan hozzáférhető bejelentő rendszer készítését kéri, amely lehetővé tenné a fogyasztók számára, hogy csalással kapcsolatos panaszokat nyújtsanak be.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:18

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.