:

Szerző: Koi Tamás

2023. március 24. 13:27

Küszöbön az uniós vizsgálat a Microsoft felhője kapcsán

A versenytársak arra számítanak, hogy rövidesen vizsgálati szakaszba léphet a Microsoft felhős termékeinek árazásával és értékesítésével kapcsolatos ügy az Európai Unióban.

Többet, illetve jobbat kell ajánlania a Microsoftnak ahhoz, hogy a felhőszolgáltatások piacán nyújtott árképzése és értékesítési gyakorlata ne legyen alkalmas a kis versenytársak kiszorítására, így a verseny torzítására Európában - vélik a redmondi óriáscég helyi riválisai, melyek először 2021-ben keresték meg panaszukkal az Európai Bizottságot a cég üzleti gyakorlatát kifogásolva.

A Microsoft azóta a Bizottság által a részére eljuttatott kifogásközlésre válaszul vállalta, hogy megváltoztatja piaci gyakorlatát, ezt azonban nem tartják megfelelőnek és elégségesnek a piac kisebb szereplői - írja exkluzív tudósításában a Reuters.

A panaszt elsőként az OVHCloud nevű francia felhőszolgáltató juttatta el a Bizottság számára. Ebben azt kifogásolta, hogy a Microsoft a saját termékeire vonatkozó licence drágábbá teszi más felhasználóknak, hogy a Microsoft Azure versenytársának számító felhőszolgáltatásokat vegyenek igénybe, ugyanezt kifogásolta a német Nextcloud szolgáltató és két másik cég is.

ovhcloud_strasbourg

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A redmondi óriás lényegében kevesebbet számlázott azoknak az ügyfeleknek, akik a termékeit a Microsoft felhőjében futtatták, mint akik egy másik szolgáltató adatközpontja mellett döntöttek, mondjuk a Google vagy az Amazon szolgáltatását vették igénybe.

A redmondi cég májusban ezért bejelentette, hogy módosítja a szolgáltatása árazását, de csak a kisebb, és kizárólag európai szolgáltatók számára. Ettől még azonban a nagyobb felhős versenytársak, mint a Google és az Amazon hátrányba kerültek, így az európai felhőinfrastruktúra-szolgáltatók szakmai szövetsége, a CISPE (amelynek tagja többek közt az Amazon AWS, az Aruba és az OVHcloud is) szerint a módosítás nem volt elegendő, és nem hoz lényegi változást a versenyellenes magatartás kezelésében.

Gyakorlatilag ugyanezt erősítették meg most a CISPE képviselői és a panaszosok, a Nextcloud és az OVHcloud külön-külön is a Reuters számára, miután egyre közelebb került az a határidő, amikor a Bizottságnak el kell döntenie, hogy hivatalos versenyjogi vizsgálatot kíván indítani az ügyben, vagy éppenséggel nem látja bizonyítottnak a versenytársak beadványaiban szereplő állításokat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 3. 15:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.