Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. március 28. 11:15

Elrajtolt az Apple Music Classical

Letölthetővé vált a cupertinóiak kifejezetten komolyzenék hallgatásához tervezett streaming-applikációja, ami idővel androidos verziót is kap.

Hosszú ideje nyílt titok, hogy az Apple készül egy saját, klasszikus zenei műfajokra specializálódott online streaming platformmal, illetve applikációval, mely félig-meddig az Apple Music égisze alatt, ugyanakkor különálló felületen működik majd. Az Apple Music Classical a hónap elején tett hivatalos bejelentés után március 28-án megjelent és letölthetővé vált az App Store kínálatában, használatához nem szükséges külön előfizetést kötni, a klasszikus zenék Apple Music és Apple One előfizetéssel is meghallgathatók.

A cupertinói cég egy támogatási dokumentumban részletezte bővebben azt is, miért adta a fejét dedikált app készítésére. Fő indokként a klasszikus zene összetett metaadatainak támogatását emeli ki, az appot kimondottan a klasszikus zene összetettebb adatstruktúrájához tervezték, könnyebben kereshető és hozzáférhető a műfajjal ismerkedők és a profik számára is az átlagos streaming szolgáltatásoknál.

A műfaj darabjainak címei jellemzően hosszabbak és részletesebbek, és egy műhöz akár több előadó tartozhat, vagy egyes műveket az idők során többen is rögzítettek, főleg a legismertebb szonátákat. Arról nem beszélve, hogy hallgatói szemszögből sokkal könnyebbé válik egyes ópuszokra, variációkra, témákra rákeresni. A szolgáltatáshoz készülő app alapjait ugyan az Apple Music applikáció adja, a fejlesztők ugyanakkor optimalizáltak a keresőn, illetve a platform részletes háttérinformációkat biztosít a műveken túl a zeneszerzőről vagy akár a zenekarról netán a karmesterről is.

01:30
 

Explore Apple Music Classical

Még több videó

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az Apple Music Classical katalógusa több mint ötmillió zeneszámot kínál induláskor, a mindenki által ismert klasszikusoktól kezdve a modern klasszikusokig bezárólag. A vájtfülű hallgatóknak jó hír, hogy a zeneművek jelentős része 192 kHz / 24 bit veszteségmentes formátumban streamelhető, illetve több ezer felvétel az Apple saját térhatású rendszerében is leképezhetővé válik.

Némi korlátozással azért még számolni kell, például az Apple Music Voice Plan előfizetői nem használhatják, nincs natív iPad-verzió, és az offline zenehallgatás lehetősége sem adott. A követelmény iOS 15.4 vagy annál frissebb operációs rendszer futtató eszköz használata, de a jövőben érkezik egy androidos verzió is, még nem tudni, hogy milyen ütemezéssel. A szolgáltatás a világ valamennyi országában használható, kivéve Oroszország, Kína, Japán, Korea, Tajvan, Törökország, Afganisztán és Pakisztán országokat.

A Music Classical a holland Primephonic klasszikus zenei szolgáltatás alapjaira és kezelőfelületére épít, amit a vállalat több mint egy éve vásárolt fel. A bekebelezéskor az Apple nyilatkozataiban már utalt arra, hogy az üzletnek köszönhetően az Apple Music kifejezetten klasszikus zenét kedvelő előfizetői a jövőben jobb zenei élményekre számíthatnak.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról