:

Szerző: Koi Tamás

2023. február 20. 13:57

Jön a teljesen új alapokon nyugvó Teams

Jelentősen javulhat a PC-s Teams teljesítménye, de legalábbis csökkenhet a népszerű kollaborációs platform erőforrásigénye márciustól, a szoftver teljesen új alapokra helyezett főverziójának megjelenésétől.

Egyre-másra követik egymást a fontos momentumok az utóbbi években a Microsoft egyik legfontosabb kulcstermékének számító Teams kollaborációs platform életében - a cég nemrég közölte, hogy átalakítja az előfizetéses rendszert és új, MI-alapú funkciókkal gazdagítja a Premium előfizetéses szintet, a legújabb pletykák pedig arról szólnak, hogy az új funkciók mellé a tavasszal vadonatúj PC-s kliens is érkezik majd.

A The Verge forrásai szerint a Microsofton belül már javában zajlik egy teljesen újragyúrt Teams kliens tesztelése, melynek előzetes változata már a következő hónapban elérhetővé válhat a platform felhasználói számára.

teams_win11

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az új kliens a jelenlegi, 1.6-os verziót követően már a 2.0-s főverzióhoz tartozik (a belső verziója 2.1) majd, ennek megfelelően számos ponton jelentősen javulhat mind a kezelhetősége, mind pedig a teljesítménye a régebbi kiadáshoz képest. Nem hivatalos források szerint mindez akár 50%-kal kevesebb memóriahasználatban és kisebb CPU-terhelésben jelentkezhet, mely a hordozható számítógépek esetén értékes percekkel növelheti meg az akkumulátoros üzemidőt.

Az új kiadáson évek óta dolgoznak a Microsoft fejlesztői, illetve a kliens egyes elemei már meg is jelentek a Windows 11-be integrált, "fogyasztói" Teams-verzióban, az üzleti ügyfelek számára azonban mindeddig nem voltak elérhetők az új kliensszoftver fejlesztései. 

A Teamsnek mindenesetre van honnan feljönnie, a kliens működését ugyanis nagy népszerűsége ellenére (vagy éppen annak köszönhetően) számos kritika érte, így a szoftver használata főleg a régebbi, kisebb teljesítményű noteszgépeken tud komoly fejfájást okozni. A 2.0-s kiadás ugyanakkor ezeken a gépeken is gyorsabban indulhat el, illetve összességében nem várható annyi teljesítményprobléma (nehézkes chatelés, prezentálás) a meetingek során, mint a kurrens verziónál.

A Teams 2.0 előzetes kiadása március végén válhat elérhetővé a felhasználók számára, akik eleinte könnyűszerrel visszaválthatnak a régebbi verzió használatára, ha az új, Webview2- és React-alapú megoldással valamilyen probléma merül fel.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 01:22

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.