Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. március 20. 11:00

Változik az alap appok beállítása a Windows 11-ben

A Microsoft finomhangolás alá veti az alapértelmezett alkalmazások beállításának folyamatát, ahogy a programok asztalon és tálcán való rögzítését is.

A Windows 11 egyik legtöbbet kritizált jellemzője, ahogy a Microsoft az alapértelmezett alkalmazások beállítását megbonyolította. Elődjéhez képest az új operációs rendszerben lényegesen körülményesebbé vált, hogy a felhasználó egy másik alternatívát állítson be a cég saját alapértelmezett szoftverei helyett, legyen szó böngészőről, levelezőről vagy térképről, vagy csak akár az egyes fájltípusokhoz társított programokról. Ha például valaki nem szeretné, hogy egy PDF dokumentum megnyitásakor minden alkalommal rögtön az Edge böngésző induljon el, a rendszer beállításai közt meg kell keresnie az alapértelmezett alkalmazások menüben a fájltípusokra vonatkozó albeállításokat.

Sejthetően a Microsoft is belátta, hogy a jelenlegi megoldások nem éppen a legkényelmesebbek felhasználói élmény szempontjából, ezért a folyamat a jövőben egyszerűbbé válhat. A cég idén bevezet egy új egységes erőforrás-azonosítót (URI, uniform resource identifier), amely lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy közvetlenül a Beállítások menü vonatkozó részére irányíthassák a felhasználókat, amennyiben azok módosítani szeretnék, hogy a Windows 11 hogyan reagáljon bizonyos hivatkozásokra és fájltípusokra.

kitűzés_windows

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A redmondiak elmondása szerint a felhasználók a jövőben több kontrollt kapnak afelett is egy hamarosan tesztelés alá kerülő API révén, hogy mely alkalmazások kerülhessenek rögzítésre az asztalra, a Start menüre és a tálcára, a rendszer többek közt megerősítést fog kérni, mielőtt egy program megjelenne az említett elemeken. Az új funkciók a következő hónapokban jelennek meg a Windows Insider Dev Channelen keresztül, mielőtt nyilvános kiadás formájában szélesebb körben elérhetővé válnának.

A Windows 11 megjelenésekor az alapértelmezett programok beállítása nehézkesebbé vált, és visszalépésnek tűnhetett az előző rendszerhez képest az, hogy a felhasználóknak minden egyes fájltípuson végig kell menniük ahelyett, hogy csak egy webböngészőt vagy képszerkesztőt választanának. Ez  érthető mód kivívta a konkurens böngészőgyártók, például a Mozilla, az Opera és a Vivaldi aggodalmát is. Tavaly elérhetővé vált egy Windows 11-frissítés, ami az alapértelmezett böngésző visszaállítását egykattintásos folyamattá egyszerűsítette, de a mélyhivatkozások engedélyezésével az alkalmazásokból a Beállítások menü megfelelő részébe ugrás a többi folyamatot is meggyorsíthatja majd.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.