Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. január 24. 13:56

Elkezdi kihúzni a szőnyeget a Microsoft a Windows 10 alól

Közvetlenül a Microsofttól már nem lehet majd megvásárolni a letölthető Windows 10 Home és Pro kiadások kulcsait februártól kezdve, alternatívák azonban továbbra is lesznek még egy ideig.

A Microsoft tavaly májusban közölte, hogy 2025-ben véget ér a Windows 10 támogatási időszaka, utána teljes erővel a Windows 11-re fókuszál. A Windows 10-et használóknak egyelőre nem kötelező frissíteniük, ha nem szeretnének élni a lehetőséggel: Windows 10 Home, Windows 10 Enterprise, Windows 10 Pro, Windows 10 Education és iOT Enterprise verziók 2025. október 14-ig lesznek támogatottak az ígéretek szerint. A szervezetek számára szánt speciális Windows LTSCH kiterjesztett támogatást kap, a Windows 10 2019 LTSC és Windows IoT 2019 LTSC-hez 2029. január 9-ig érkeznek javítások.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A redmondi cég azonban már idén is lép az ügyben, közeledik a január 31-es dátum, amikor leállítja honlapján az egyes letölthető Windows 10 kiadások licenckulcsainak értékesítését, februártól már nem lehet megvenni ilyen formában a Windows 10 Pro és Windows 10 Home kiadásokat - szúrta ki az információt a Tom’s Hardware a Windows 10 kezdőlapján. Ezután tehát csak Windows 11-et fognak értékesíteni.

A Microsoft tájékoztatása szerint a biztonsági frissítések a fent említett 2025-ös határidőig természetesen továbbra is biztosítottak, és úgy tűnik, a Windows 10 továbbra is elérhető lesz más kiskereskedelmi webhelyeken és az OEM-eken keresztül fizikai és digitális formában - legalábbis egy ideig még. Az újabb licenckulcsok kiadásának leállítása csak azokat a vásárlókat érinti, akik a Microsoft webhelyén vásárolnának, de a vállalati Windows 10 licencekre vonatkozóan még nincs ilyen jellegű figyelmeztetés. 

Ennek célja vélhetően, hogy a Microsoft továbbra is noszogassa a felhasználókat a modernebb Windows 11 felé. Pár hete a Windows 7-re is rákerültek az utolsó földkupacok: január 10-án leállította a Windows 7 Professional és Enterprise, valamint minden Windows 8.1 kiadás technikai támogatását, így már fizetős kritikus biztonsági frissítéseket sem kap a két régi operációs rendszer.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GITHUB

0

Elérhetővé vált a GitHub Copilot Enterprise

2024. február 29. 11:34

Az előzetes után általánosan hozzáférhetővé vált a GitHubon a Copilot új szintje, ami a szervezetek belsős kódbázisa alapján segíti a fejlesztőket.