Szerző: Koi Tamás

2022. november 16. 11:18

Minden az MI-ről szól a Qualcomm új csúcslapkájánál

Még az év végi hajrá előtt fellebbentette a fátylat a Qualcomm az okostelefonos Snapdragon rendszerprocesszorok legújabb királyáról, mely számos, mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztéssel gazdagodott, valamint természetszerűleg minden teljesítménymutatójában felülmúlja közvetlen elődjét.

A Qualcomm immár második éve hagyott fel az okostelefonokba passzoló Snapdragon rendszerprocesszorok korábbi számozási sémájával - a Snapdragon 888-at tavaly már a Snapdragon 8 Gen 1 követte, tegnap pedig bemutatkozott az utód, a Snapdragon 8 Gen 2, mellyel elsősorban a mesterséges intelligenciát megdolgoztató alkalmazások gyorsabb és hatékonyabb kiszolgálására helyezte a hangsúlyt az amerikai gyártó.

A Snapdragon 8 Gen 2 felépítése alapvetően maradt a régi, az ARM Cortex-X3 alapú Kryo Prime mag itt viszont már 3,2 GHz-en ketyeg, négy, egyenként 2,8 GHz-es telesítménycentrikus maggal kiegészítve, szemben az egy évvel korábbi modell három performance egységével. Az energiahatékony működést elősegítendő itt is megmaradt a három Cortex-A510 mag, melyeknél szintén nőtt az órajel, a tavalyi 1,8 GHz-ről 2 GHz-re.

snapdragon8_gen2

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A gyártó szerint az új Snapdragon csúcslapka összességében elődjénél 35%-kal nagyobb számítási teljesítményt nyújt, mindezt teszi 40%-kal energiahatékonyabban, miközben éppúgy a TSMC 4 nm-es gyártósorain készül, mint a Snapdragon 8 Gen 1.

Az új lapkába továbbfejlesztett MI-processzor (Hexagon) került, mely jelentős, 4,35-szörös teljesítményugrást hozhat az elődhöz képest, így a Qualcomm szerint minden eddiginél komplexebb feladatok bízhatók rá a rendszerre.

A Snapdragon 8 Gen 2-be bekerült a Qualcomm legmodernebb 5G-s lapkája, a Snapdragon X70-es modem is, mely amellett, hogy saját MI-processzorral rendelkezik, immár az 5G-s hálózatokon is támogatja az aktív dual-SIM-es üzemmódot, vagyis az új rendszerprocesszorral ellátott okostelefonok párhuzamosan használhatják majd két különböző operátor 5G-s hálózatát. Az új lapka további, rádiós kommunikációt érintő újdonsága a Wi-Fi 7 kapcsolatok támogatása, melyhez egyelőre még nem állnak rendelkezésre kereskedelmi forgalomban hálózati eszközök, illetve magát a szabványt sem véglegesítették még.

Az új csúcsprocesszor a fentieken túl immár támogatja a dinamikus fejmozgás-követéses térhangzást, mely a kompatibilit fül- és fejhallgatók térhatású hangképét teszi élethűbbé hasonlóan, mint az Apple saját spatial audio megoldása, emellett továbbfejlesztették a Spectra képfeldolgozó processzort, illetve megújult a tavaly bemutatkozott, folyamatosan figyelő kamera képfeldolgozó processzora is, mely képes többek között érzékelni, ha a felhasználón kívül valaki más is nézi a mobil kijelzőjét, és ennek megfelelően valós időben módosítani egyes tartalmakat (mint például az értesítések eltüntetése).

Az új Snapdragon csúcsprocesszorra épülő első okostelefonok még idén megjelenhetnek a boltokban, a kategória egyik királyának számító Samsung Galaxy S23-ra viszont a jövő év első negyedévéig kell majd várni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról