Szerző: Koi Tamás

2023. január 23. 13:35

Ezzel szállhat ringbe a Qualcomm az Apple M-sorozattal

A Qualcomm már tavalyelőtt az ARM PC-s térhódításáról beszélt, ám ebből mindeddig még semmi sem valósult meg a gyakorlatban. A színfalak mögött azonban már javában készülnek az első termékek, melyek az Apple M-sorozatú processzorainak direkt kihívói lehetnek.

Csak idő kérdése, és a PC-k szegmensében megtörik az x86-os megoldások egyeduralma, legalábbis ezért igyekszik most mindent megtennie a Qualcomm, mely az okostelefonok piacán meglehetős sikerrel küzdötte fel magát a csúcsra az elmúlt évtizedben. A cég mindezt 2021 óta hangoztatja, eddig mindenféle kézzelfogható eredmény nélkül, ám a pletykák szerint már nem kell sokat várni az első igazán ütős megoldásra, mely teljesítményét tekintve képes lehet felvenni a versenyt az Apple M-sorozatú rendszerprocesszoraival.

A híresztelések szerint a Snapdragon 8cx Gen 4-nek keresztelt, korábban Hamoa kódnéven ismert lapka több teljesítményváltozatban is piacra kerülhet majd: a chip legfeljebb 12 magot tartalmaz majd, ebből nyolc nagy teljesítményű, négy pedig energiahatékony egység lehet majd, hasonlóan az x86-os Intel-féle Alder Lake és Raptor Lake chipekhez.

snapdragon-8cx-gen-4

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A kiszivárgott specifikációk alapján a chip nagy teljesítményű magjai legfeljebb 3,4 GHz-en, míg az energiahatékony egységek 2,5 GHz-en ketyeghetnek majd - mindegyikük a Qualcomm által 2021-ben felvásárolt Nuvia Phoenix-alapú Oryon magra épülhet majd. A chip emellett 36 megabájtnyi másodszintű és 8 megabájtnyi L3, 12 MB rendszerszintű valamint 4 MB GPU gyorsítótárat tartalmazhat. A lapkába a Snapdragon 8 Gen 2-nél megismert Adreno 740 GPU-t integrálhatja a gyártó.

Az új ARM-alapú processzorba mindezeken túl állítólag egy minden eddiginél nagyobb teljesítményű Hexagon Tensor NPU kerülhet, további információmorzsa, hogy a lapka legfeljebb 64 GB-nyi, 4200 MHz-en ketyegő LPDDR5X memóriát támogat majd és képes lesz a diszkrét GPU-k kezelésére is PCIe 4.0 csatolón keresztül. 

Az Apple-nek ugyanakkor rövid távon kevés oka van az aggodalomra, a Snapdragon 8cx Gen 4 ugyanis legkorábban valamikor jövőre érkezhet meg a PC-gyártók kínálatába, ezen a piacon ráadásul házon belül nem is az Apple-lel, hanem az Intellel kell első körben megküzdenie a Qualcommnak azért, hogy az x86 szinte teljes hegemóniáját képes legyen megtörni a windowsos PC-k piacán.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról