:

Szerző: Koi Tamás

2022. augusztus 19. 09:19

Gigantikus összegből épít félvezetőipari kutatóközpontot a Samsung

Újabb fokozathoz értek a Samsung félvezetőipari beruházásai - a dél-koreai cég tegnap letette az alapkövét annak a kutatás-fejlesztési tevékenységre fókuszáló központnak, melynek távlati célja, hogy a vállalat a globális félvezetőipar legnagyobb, megkerülhetetlen szereplőjévé váljon.

Új félvezetőipari kutatás-fejlesztési központot épít Dél-Koreában a Samsung. A komplexum pénteki alapkőletételi ceremóniáján hosszú évek óta először a vállalat legmagasabb szintű vezetője is részt vett: Lee Jae-yong éppen a héten kapott elnöki kegyelmet egy 2017-től húzódó vesztegetési és csalási ügyben, így mostantól újra részt vehet a vállalat operatív irányításában.

A világ legnagyobb memóriachip-gyártója a Szöuli agglomerációhoz tartozó Giheungban mintegy 20 ezer milliárd dél-koreai won (átszámítva körülbelül 15 milliárd dollár) értékű beruházással hozza létre az új kutatóközpontot, melynek célja az újabb, fejlettebb chipgyártási technológiák és gyártási eljárások létrehozása lesz majd. Az új komplexumtól a Samsung elsősorban azt várja, hogy a cég a gyártás skálázása kapcsán jelentkező meglévő korlátaitól képes lesz hatékonyan megszabadulni - hangzott el az alapkőletételi eseményen.

memory_wafers

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Mint általában minden építkezés és bővítés a félvezetőgyártásban, úgy a Giheungi projekt is évek múlva érhet csak be. A Samsung becslése szerint a kutatás-fejlesztési központ 2028-ra készülhet el illetve működhet teljes kapacitással.

A vállalat addig sem ül a babérjain, és folytatja tavaly bejelentett, gigantikus összegű félvezetőipari beruházási tervét. A cég éppen egy évvel ezelőtt jelentette be, hogy 2023-ig 206 milliárd dollárt költ félvezetőipari beruházásokra, melyeknek része több gyár és kutatóközpont létrehozása illetve bővítése Dél-Koreában és külföldön egyaránt. 

A gyártó egyik legfontosabb külföldi hídfőállása Texas, ahol idén kezdődött meg egy 17 milliárd dollár értékű új félvezetőgyártó üzem építése. A cég már meglévő austini központjától mintegy 40 kilométerre lévő Taylor mellett több mint ötmillió négyzetméternyi területen helyezkedik majd el az új üzem.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 29. 07:27

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.