:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. március 16. 11:20

Erős fenyegetést kapott a TikTok az amerikaiaktól

A kínai tulajdonosoktól való leválásra kényszerítené az amerikai kormány a TikTokot, máskülönben kilátásba kerül az alkalmazás teljeskörű betiltása az Egyesült Államokban.

A TikTok szóvivője szerint a Biden-adminisztráció azzal a követeléssel állt elő, hogy a kínai tulajdonosok adják el részesedéseiket a népszerű szolgáltatásban, máskülönben a videós app betiltását fogják mérlegelni az Egyesült Államokban. Egyelőre nem tudni, hogy a szövetségi tisztviselők rendeltek-e konkrét határidőt a potenciális új tulajdonosok megtalálására. Mindenesetre az ultimátum a nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozó Fehér Ház eddigi legmarkánsabb ellentámadása, és az első alkalom, amikor az USA betiltással fenyegetőzik Biden kormányzata alatt.

A kínai fél természetesen csalódottságát fejezte ki a lépéssel kapcsolatban, hozzátéve, hogy a nemzetbiztonsági aggodalmak problémája így sem oldódna meg, a tulajdonosváltás nem jelentene új, vagy hatékonyabb korlátozásokat adatkezelés terén. A legjobb megoldásnak azt találná, ha egy adatkezelés terén átláthatóbb rendszert sikerülne kialakítani független felek bevonásával. A menedzsment közleménye szerint a TikTok részvényeinek 60 százaléka globális befektetőknél, 20 százaléka alkalmazottaknál, további 20 százaléka pedig az alapítóknál van.

usa_tiktok

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az amerikai Külföldi Befektetési Bizottság (CFIUS) két éve vizsgálja, hogy az amerikai felhasználók adatait megfelelően védi-e a szolgáltatás, azóta megy az egyezkedés a felek közt. Az aggályok eloszlatása érdekében a TikTok kötelezettséget vállalt rá, hogy a 1,5 milliárd dolláros „Project Texas” kezdeményezés keretében erősebb tűzfalat és védelmi technológiát épít a TikTok és a pekingi anyavállalat alkalmazottai közé, ami az Oracle szoftvercég felügyelete mellett független auditorokra támaszkodik annak biztosítására, hogy sem a cégtulajdonos ByteDance, sem kínai tisztviselők nem férhetnek hozzá a tengerentúli felhasználói adatokhoz. A CFIUS eleinte elégedettnek tűnt a TikTok által bejelentett biztonsági intézkedésekkel, bár a megállapodást hivatalosan nem hagyta jóvá, most pedig azt követeli, hogy a ByteDance adja el az alkalmazást.

A TikTok vezérigazgatója, Shou Zi Chew jövő héten tanúskodik a Ház Energiaügyi és Kereskedelmi Bizottsága előtt, miután egy hónap elején bemutatott kétpárti törvényjavaslat felhatalmazást ad az adminisztrációnak a TikTok és más külföldi technológiák betiltására, amennyiben azok nemzetbiztonsági fenyegetésnek minősülnek. Ez az első alkalom, hogy a demokrata elnök kormányzása alatt a TikTok esetleges betiltásával fenyegetőznek, bár elődje, a republikánus Donald Trump 2020-ban szintén megpróbálta betiltani a TikTokot, de az amerikai bíróságok blokkolták a kezdeményezést.

A Fehér Ház a múlt hónapban 30 napot határidőt szabott ki a kormányzati szervek számára, hogy eltávolítsák az alkalmazást a szövetségi eszközökről és rendszerekről, az USA-ban már több mint 30 állam tiltotta meg a kormányzati alkalmazottak számára a TikTok használatát a munkaeszközökön.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 08:18

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.