Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. március 9. 12:08

Biztonsági fenyegetésnek minősítették a TikTokot a csehek

Újabb országgal bővült azon nyugati közösségek sora, akik nem javasolják a kínai szolgáltatás használatát.

Csehország állami kiberbiztonsági felügyelete (NÚKIB) hivatalos figyelmeztetést adott ki a biztonsági fenyegetésként említett TikTok videós szolgáltatással kapcsolatban, ezzel követve az Egyesült Államok, az Európai Bizottság és a Kanada által mutatott példát. A hivatal tájékoztatása szerint a figyelmeztetés a cseh kiberbiztonsági törvény hatálya alá tartozó személyeket érinti, tehát a kritikus kommunikációs rendszerekkel dolgozó és az információs rendszerekhez hozzáférő személyeket, akik számára nem javasolt az alkalmazás telepítése. A hivatal a politikusoknak és döntéshozóknak is ezt javasolta.

Hogyan forgathatja fel az AI a fejlesztői munkát?

Avagy előbb lesz autocoding mint önvezetés? Folytatódik a HWSW IT-karrierre fókuszáló kraftie! rendezvénysorozata.

Hogyan forgathatja fel az AI a fejlesztői munkát? Avagy előbb lesz autocoding mint önvezetés? Folytatódik a HWSW IT-karrierre fókuszáló kraftie! rendezvénysorozata.

Szélesebb körben az állampolgárok figyelmét arra hívták fel, hogy a TikTok használata során mérlegeljék, milyen tartalmakat és milyen információkat osztanak meg a közösségi szolgáltatással. Lukáš Kintr, a kiberbiztonsági szervezet igazgatójának közleménye szerint az applikáció által gyűjtött és kezelt adatok mennyisége, valamint a kínai jogi környezet és a csehországi felhasználói bázis gyors ütemű növekedése indokolja, hogy szigorúbb keretek közt biztonsági fenyegetésként kezeljék a sikeralkalmazást.

Az Európai Bizottság és az Európai Parlament nemrég betiltotta az app használatát a személyzeti telefonokon, miközben azóta hasonló aggályok merültek fel tagállami szinten, beleértve Dániában is. Az Egyesült Államok a múlt hónapban 30 napos határidőt szabott ki, hogy minden dolgozó eltávolítsa az alkalmazást a szövetségi eszközökről és rendszerekről.

Via Reuters.

a címlapról