Szerző: Koi Tamás

2023. február 2. 09:42

A pozitív jövőkép hatására óriásit ment a Meta

Bár a cég tavaly év végi pénzügyi teljesítménye a legkevésbé sem tekinthető rózsásnak, teljesen váratlanul a vártnál jóval pozitívabb kicsengésű jövőképet vázolt fel a befektetőknek és elemzőknek tegnap a Meta első embere, Mark Zuckerberg. A hírre azonnal az egekbe lőtt a cég papírjainak árfolyama, mely a zárás utáni kereskedésben több mint 20%-os erősödésnél járt.

A "hatékonyság évének" nevezte Mark Zuckerberg, a Meta elnök-vezérigazgatója a 2023-as évet, melyben a társaságra további, jelentős strukturális átalakítások, költségcsökkentés és nem utolsósorban egy negyvenmilliárd dollár értékű részvényvisszavásárlási program vár - a metaverzum fejlesztése azonban a leghatározottabb távlati cél továbbra is. 

A poszt-pandémia érában látványosan szenvedő Meta így összességében idén további mintegy ötmilliárd dollárral kívánja redukálni költségeit, ezzel az előrejelzések szerint az idei évben a kiadások a korábban várt 94 és 100 milliárd dollár közötti sávból a 89 és 95 milliárd dollár közötti sávba kerülhetnek majd. 

meta_hq_logo

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A befektetőket és elemzőket emellett láthatóan sokkolta, hogy a menedzsment közölte, az idei első negyedévben az előzetes várakozásokat valamivel meghaladó, 26 és 28,5 milliárd dollár közötti árbevételre számít, ami abban az esetben, ha a felső értéket sikerül megközelíteni, megszakíthatja a vállalat több negyedév óta tartó folyamatos árbevétel-csökkenési sorozatát.

A cég 2022-es negyedik negyedéves pénzügyi eredményei ugyanakkor egyelőre még semmi jelét nem mutatták a kilábalásnak: a Meta árbevétele 4%-kal 32,165 milliárd dollárra, nettó nyeresége pedig 55%-kal, 4,65 milliárd dollárra csökkent, igaz, utóbbi jelentős részben a tavalyi év végén bekövetkezett strukturális átalakítások és létszámleépítések 4,2 milliárd dolláros egyszeri költségének köszönhető.

A Meta a különböző platformok, így elsősorban a zászlóshajónak számító Facebook aktív felhasználói bázisát illetően szintén kevéssé várt eredménnyel szolgált. A cég sikeresen megállította a világ legnagyobb közösségi oldalát fenyegető vészes lemorzsolódási folyamatot, sőt, most először sikerült átlépni a havi aktív felhasználói bázisnak a mágikus kétmilliárd fős határt. 

A cég ezzel együtt nem tett le arról, hogy a Facebook egyfajta továbbfejlesztéseként újra feltalálja a közösségi teret, a metaverzumot, melynek fejlesztésébe tetemes összegeket ölt tavaly is. A fejlesztések óriási pénzégető hatását jól jelzi, hogy a metaverzum létrehozásával megbízott Reality Labs üzletág csak a tavalyi utolsó negyedévben 4,3 milliárd dollár, a teljes 2022-es évben pedig 14 milliárd dollárnyi veszteséget termelt a vállalatnak.

A társaság tegnapi, elemzői konferenciahívásán ismertetett jövőkép ugyanakkor rég nem látott bizalmat hozott Zuckerbergék számára, a Meta papírjai a zárás utáni kereskedésben több mint 20%-ot erősödtek. Ha ezt nyitás után tartani tudják a papírok, az legalább egy évtizede nem látott egynapos rallyt eredményezhet a társaság számára a tőzsdén.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.