Szerző: Koi Tamás

2023. március 13. 13:39

Újabb uniós büntetést úszhat meg a Qualcomm

Egy csaknem egymilliárd eurós büntető határozat peresítése sikerrel járt tavaly a Qualcomm számára, a mostani ügy egészen 2009-ig nyúlik vissza.

Javában zajlik egy újabb, a Qualcommot elmarasztaló antitröszt-ügyben hozott bizottsági határozat peresítése az Európai Unió Bírósága előtt, melynek ezúttal 242 millió euró megfizetése, illetve visszafizetése lehet a tét. Az amerikai chipgyártó tavaly egyszer már sikerrel járt a bíróság előtt, akkor ugyanakkor lényegesen nagyobb bírságösszegről, kevés híján egymilliárd euróról mondta ki a bíróság, hogy semmis.

A mostani ügy, melynek meghallgatási szakasza a hét elején kezdődött, egy 2019-ben hozott határozat tartalmát, illetve a benne foglalt megállapítások helytállóságát vizsgálja. Akkor a Bizottság azért kötelezte 242 millió euró megfizetésére a Qualcommot, mert a megelőző vizsgálat feltárta, hogy a cég 2009 és 2011 között bekerülési áron alul értékesítette egyes, 3G-s modemchipjeit, hogy ezzel kiszorítsa potenciális versenytársait a piacról (dömpingárazás).

justitia

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Qualcomm érvelése szerint rövid időn belül ez volt a második olyan döntés a Bizottság részéről az amerikai chipgyártóval szemben, mely megalapozatlan állításokkal próbálta bizonyítani, hogy a gyártó tisztességtelen előnyre tett szert egyes komponensek értékesítése során.

A társaság ügyvédje a hétfői meghallgatáson leszögezte, hogy a versenytárs Icera (a céget időközben felvásárolta az Nvidia) 3G-s modemei mindössze az akkori piac 0,7%-át adták, ilyen volumen mellett pedig eleve kizárható, hogy a cég képes legyen bármilyen riválisát kiszorítani a piacról.

A Bizottság szerint ugyanakkor a Qualcomm ideje korán felismerte, hogy az Icera komoly riválissá tudja kinőni magát idővel, ezért igyekezett mindent megtenni annak érdekében, hogy ezt megelőzze. 

A bíróság a következő hónapokban hozhat ítéletet az újabb Qualcomm kontra Bizottság ügyben - legutóbb tavaly nyáron az amerikai gyártónak kedvező ítélet született, akkor 997 millió eurót kellett a Bizottságnak visszafizetnie, hivatalosan eljárásjogi hibák miatt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról