Szerző: Koi Tamás

2022. június 15. 11:51

Elkaszálta a Qualcomm milliárdos büntetését a CURIA

Az amerikai Qualcomm győzelmével ért véget az Európai Unió Bíróságának eljárása, mely az Európai Bizottság 2018-ban hozott, a chipgyártót közel egymilliárd euróra büntető versenyjogi határozata kapcsán indult.

Szerdán megnyerte az Európai Unió Bíróságán a Qualcomm azt a pert, melyet az amerikai chipgyártó még 2018-ban indított az Európai Bizottság versenyjogi szervének bírságoló határozatával szemben. A céget ugyanebben az évben piaci erőfölénnyel való visszaélés miatt 997 millió euróra büntette a Bizottság, miután a megelőző vizsgálat során bebizonyosodott, hogy a társaság fizetett egyes piaci szereplőknek, így elsősorban az Apple-nek azért, hogy a riválisokkal szemben az általa kínált megoldásokat részesítse előnyben.

A Qualcomm ellen felhozott vádak közeli rokonságban voltak azokkal, amelyeket a Bizottság még 2007-ben az Intelnek rótt fel. Akkor a kifogások jegyzékében három különböző versenyellenes gyakorlatot említett a Bizottság, az első szerint az Intel jelentős árengedményeket adott azoknak a PC-gyártóknak, amelyek a CPU-mixben egy előre meghatározott arány alá szorították az AMD részesedését.

justitia

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Másodsorban az Intel fizetett azért, hogy a gyártók késleltessék vagy lemondják az AMD-s gépek piaci rajtját, harmadszor pedig a cég áron alul kínálta szerveres processzorait, azzal a céllal, hogy a stratégiai fontosságú partnerek kínálatából az AMD-t kiszorítsa.

Az Intel akkor európai rekordnak számító, 1,06 milliárd dolláros büntetést kapott ezért, az európai jog ugyanis a vállalat éves bevételének 10 százalékában maximálja a kiróható bírságot, ráadásul a számolás alapja nem az Unióban elért bevétel, hanem a globális forgalom - ez a Qualcomm esetében akkor 25 milliárd dollárt jelentett - végül ebből született a csaknem egymilliárd eurós büntetés 2018-ban.

A két amerikai cég ügyei közt további párhuzam, hogy a bíróság végül mindkét esetben elkaszálta a Bizottság határozatát - mindkét alkalommal eljárásjogi hibákra hivatkozva.

Az Intel ügyében elrendelt perújrafelvételi eljárásban idén január végén hirdetett ítéletet az Európai Unió Bírósága, ezzel az Európai Bizottság versenyjogi ügyekért felelős biztosának, Margrethe Vestagernek ez idén immár a második, jelentős horderejű ügyben született veresége. 

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról