Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. március 10. 13:59

Twitter-alternatíván dolgozik a Meta

Decentralizált közösségi platformon dolgozik a Meta, ami valamilyen módon kapcsolódhat az Instagramhoz.

Miközben szemünk előtt repedeznek a Twitter tartóbástyái, a Meta az alkalmat kihasználva egy decentralizált közösségimédia-platformot fejleszt a háttérben, amiről már hivatalosan a Platformer számára is beszélt. A szolgáltatást a csiripes mikrobloghoz hasonlóan rövid szöveges bejegyzések megosztásához szánják, ezzel közvetlen versenytársként pozicionálva a projektet. Az eddig rendelkezésre álló kevés információ alapján az új felület valamilyen módon az Instagramhoz kapcsolódhat, és a képmegosztón létrehozott bejelentkezési adatokkal lehet majd hozzáférni.

Az egyelőre P92 kódnéven említett alkalmazás kompatibilis lesz az Activity Pubbal, azzal a decentralizált protokollal, amit a másik nyílt forráskódú Twitter-alternatíva, a Mastodon használ. Decentralizált platform lévén a felhasználók különböző szerverekhez csatlakozhatnak, illetve újabbakat hozhatnak létre saját céljaiknak, de egy fejlesztésnek köszönhetően a különálló szigetekként létező más szerverekre is lehet majd valamilyen módon üzeneteket közvetíteni – árulták el belsős források.

twitter_meta

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Induláskor a „P92” funkciókészlete nagyban hasonlíthat a Twitteréhez, de csak később bővülhet kommentelési, illetve privát üzenetküldési lehetőséggel. A jelentés alapján nem csak a bejelentkezési adatok terén lehet szoros a kapcsolat az Instagrammal, de a szolgáltatás valamilyen módon kiaknázhatja a képmegosztón gyűéő adatokat is, így a profilképeket, követőket, neveket. A Meta fogalmazása szerint szeretnének egy olyan különálló teret kialakítani, ahol az alkotók és a közéleti személyiségek könnyedén oszthatják meg az érdeklődési köreikbe vágó aktuális történéseket és érdekességeket.

A Twitter egyre több technikai problémával küzd, mióta Elon Musk átvette a platform vezetését, az utóbbi időszakban két hosszabb szolgáltatáskimaradás is volt. Az üzemeltetést nehezíti a rendelkezésre álló szakemberek száma, főleg azóta, hogy Musk elbocsátotta a cég alkalmazottainak 75 százalékát, beleértve kulcsfontosságú mérnököket. A felhasználók egy része ezért láthatóan alternatívák után nézett, ebben az időszakban futott fel a Mastodon népszerűsége, így láthatóan lyuk keletkezett, amit a Meta sem rest kihasználni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról