Szerző: Koi Tamás

2022. november 24. 10:07

Az USA is gáncsolhatja az MS-Activision üzletet

Gyűlnek a sötét fellegek az év, illetve az évtized eddigi legnagyobb, IT-iparágat érintő üzlete felett: A Microsoft és az Activision felvásárlási ügylete egyre több régióban szúrja a versenyhatóságok szemét. Most az USA-ban akaszthatják meg - vagy gáncsolhatják el végleg - a folyamatot.

A helyi jogrendnek megfelelően bíróságon támadhatja meg az Egyesült Államokban a versenyjogi ügyekben illetékes Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (angol neve alapján rövidítve: FTC) a Microsoft és az Activision között létrejött, 69 milliárd dollár értékű felvásárlási megállapodást, ezzel a két cég egyesülése immár a harmadik, jelentős méretű régióban ütközhet a szabályozói akarattal.

A Politico értesülései szerint az FTC a jövő hónapban indíthatja el a jogi eljárást, miután mostanra meghallgatta az ügyben a két érintett cég első emberét, Satya Nadellát és a Bobby Kotickot, ám a meghallgatáson elhangzottak nem győzték meg a szervezetet arról, hogy a megaüzlet a felek állításával szemben nem torzítja jelentősen a versenyt a videojátékok piacán.

activision_blizzard_controller

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A lap ugyanakkor figyelmeztet, hogy az FTC elnökén kívül több bizottsági tag támogatása kell ahhoz, hogy a szervezet az eljárást megindítsa, az erről szóló szavazás azonban még nem zajlott le, jóllehet a riport arra is rámutat, hogy az FTC jogászai "erősen szkeptikusak" a Microsoft korábbi vállalásaival kapcsolatban, melyek a folyamatos nyomás hatására egyre puhultak az akvizíció bejelentése óta eltelt tíz hónapban.

Az Egyesült Államok mellett ráadásul két másik jelentős ország, illetve régió, Nagy-Britannia és az Európai Unió versenyhatósága is feltűnően hasonló aggályokat fogalmazott meg - a brit Competition and Markets Authority (CMA) a júniusi előszűrést követően szeptember elején kezdett átfogó vizsgálatba, az Európai Unió versenyjogi szerve pedig november elején indított második körös, átfogó vizsgálatot az akvizíció kapcsán. Ez a vizsgálat az előzetesen közzétett menetrend szerint 2023. március 23-án zárulhat le.

A zászló tehát egyelőre az akvizíciós ügyletet leginkább kifogásoló versenytársnak, a japán Sonynak áll, ha ugyanis a három potenciálisan érintett régióból akár csak az egyikben úgy döntenek a versenyjogi szervek, hogy nem engedik át az ügyletet, az a teljes vertikumra vonatkozóan visszavonulásra késztetheti az akvizíció két résztvevőjét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról