:

Szerző: Koi Tamás

2023. február 22. 11:43

Az Nvidiát vitte jokerként Brüsszelbe a Microsoft

Lassan finisbe ér az Európai Unió vizsgálata a tavalyi év legnagyobb IT-specifikus akvizíciója kapcsán - a Microsoft láthatóan igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy a döntéshozókon átmenjen az Activision Blizzard felvásárlási ügylete, melynek egyik új kulcsszereplője az Nvidia lehet.

Közel a döntéshozatal az Európai Bizottság részéről a Microsoft és az Activision Blizzard tavaly bejelentett, rekord értékű felvásárlásának engedélyezéséről, amit most egy újabb, a versenyhatóságok aggályait eloszlatni kívánó partnerségi megállapodás kísér az ügylet létrejöttét láthatóan nagyon akaró Microsoft részéről.

Brad Smith, a Microsoft elnöke tegnap részt vett Brüsszelben a talán mindent eldöntő bizottsági meghallgatáson, majd az utána tartott sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a cég hosszútávú megállapodást kötött az egyik legnagyobb felhős játékplatformot üzemeltető Nvidiával arról, hogy az Xbox PC-s címek a jövőben automatikusan elérhetők lesznek a Geforce Now szolgáltatás katalógusában.

geforcenow

A megállapodás a korábban megjelent címekre is vonatkozik, a cég ugyanakkor jelezte, hogy a teljes katalógus feltöltése bár a következő hetekben megkezdődik, hosszabb időt, akár egy évet is igénybe vehet majd.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Smith egyben hozzátette, mindez értelemszerűen az Activision Blizzard videojátékaira, így egyebek mellett a videojáték-ipar egyik legértékesebb franchise-ának számító Call of Duty sorozat jövőben megjelenő tajgaira egyaránt vonatkozik majd ha és amennyiben a kiadó felvásárlását engedélyezik a hatóságok. A cég egyben közölte, kifejezett szándéka, hogy játékai az összes streaming-platformon keresztül játszhatóak legyenek, függetlenül attól, hogy hol vásárolta meg őket a felhasználó.

A megállapodás pénzügyi hátteréről egyik érintett sem közölt részleteket, ennél alighanem lényegesen fontosabb momentum, hogy az Nvidia cserébe teljes mellszélességgel beállt az akvizíció mellé, egyben közölte, hogy a Microsofttal kötött egyezség minden korábbi, a felvásárlási ügylettel kapcsolatos aggályát eloszlatta a cégnek.

Az Nvidia megnyerése az ügynek könnyen sorsfordító lehet a videojáték-ipar eddigi legnagyobb tranzakciója szempontjából, melynek kulcskérdése az, hogy a Microsoft képes lehet-e a felvásárlás által úgy alakítani a piacot, hogy a rivális platformok játékosait idővel kirekessze, illetve arra kényszerítse, hogy platformot váltsanak, ha kedvenc játékukkal játszani kívánnak a jövőben.

A Microsoftnak decemberben már sikerült az ügy mellé állítani a Nintendót, a videojáték-piac legnagyobb szereplőjének tekintett japán Sony azonban továbbra is mereven ellenzi az üzlet létrejöttét.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 10:28

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.