Szerző: Koi Tamás

2023. március 3. 11:16

206 milló dolláros vádalkuval zárult az Ericsson korrupciós ügye

Vádalku-kötéssel zárult a legnagyobb svéd technológiai multi, az Ericsson eddigi talán legnagyobb korrupciós botránya, mely több mint egy évtizedre visszamenőleg beárnyékolja a svéd mobilhálózati eszközszállító történelmét.

Úgy tűnik, végre pont kerülhet egy, Svédország legnagyobb technológiai multijához kötődő korrupciós botránysorozat végére - az Ericsson vádalkut kötött az amerikai igazsgáügyi minisztériummal (Department of Justice, azaz DOJ), melyben beismerte, hogy egy 2019-es ún. vádemelés elhalasztásáról szóló megállapodást (Deferred Prosecution Agreement) megszegve nem tárt fel minden fontos részletet a korábbi évek inkriminált korrupciós ügyleteiről az amerikai ügyészségek felé.

A vállalatnak ezzel az ügy lezárása további 206 millió dollárjába került, a korábban több szervezet által kirótt, több mint egymilliárd dolláros büntetési tételeken felül.

A svédek potenciális korrupciógyanús ügyleteit 2013-ban kezdte vizsgálni a SEC, 2015-ben pedig az amerikai igazságügyi minisztérium is vizsgálatot indított hogy kiderítse, megfelelt-e a svéd gyártó az amerikai korrupcióellenes törvényeknek, valamint saját, belső etikai kódexének.

ekholm_davos
börje ekholm előadása davosban (fotó: ap)

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A nyomozás során kiderült, a cég 2000 és 2016 között a fenti szabályozásokat számos ponton megszegte, a kormányzati személyek megvesztegetésétől a könyvelési adatok meghamisításáig. A vállalat azt is beismerte, külső ügynökökön és tanácsadókon keresztül fizetett le hivatalnokokat Kínában, Dzsibutiban, Vietnámban, Indonéziában és Kuvaitban is.

A vádalku megkötése során ugyanakkor a DOJ nem mondta ki azokat a korábbi, független oknyomozó újságírók által végzett nyomozás során feltárt adatok alapján megállapított vádakat, melyek szerint az Ericsson közvetetten az Iszlám Állam terrorszervezethez is korrupciós pénzt juttatott volna azért, hogy az általa ellenőrzött területeken a szállítmányok áthaladhassanak. 

Az Ericsson a témában kiadott hivatalos közleményében leszögezte, hogy a cég 2019-es belső vizsgálata nem tárt fel arra utaló jeleket, hogy a vállalat terroristákat támogatott volna, Börje Ekholm vezérigazgató - aki ellen tavaly csoportos keresetet is benyújtottak az ügyben Amerikában - pedig közölte, hogy az ügyet ezzel lezártnak tekinti a svéd multi.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról