Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. december 13. 12:10

Európába is megérkezett az Apple műholdas segélyhívása

Már nem csak az Egyesült Államokban és Kanadában használható a cupertinóiak újdonsága, ami két évig egyelőre ingyenes.

Az Apple kiterjeszti az iPhone 14 készülékekkel együtt bejelentett műholdas segélyhívási funkció elérhetőségét, az amerikai és kanadai felhasználók után az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Németországban és Írországban is aktívvá vált a szolgáltatás.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az iPhone 14 tulajok számára az első két évben a műholdas segélyhívás ingyenes szolgáltatás, és különböző segélyszervezeteket értesít, ha beüt a krach. A cég ehhez egyedi komponenseket és szoftvereket fejlesztett. A speciális tömörítési algoritmussal kezelt rövid szövegek az időjárási viszonyoktól függően érnek célba: ha tiszta az ég, akár 15 másodperc alatt, de ha sok a felhő az égbolton vagy cudarabbak a körülmények, több percre nyúlhat. Emellett megosztható az aktuális tartózkodási hely is a Find My alkalmazáson belül, szintén műholdon keresztüli kommunikációval.

A szolgáltatás novemberben indult el az Egyesült Államok és Kanada területén, az alacsony Föld körüli pályán keringő műholdflottából álló Globalstarral közösen, ami mindkét cég számára előnyös üzletet jelent, lévén a cupertinóiak jelentős összeget lapátolnak bele, de így nekik meg nincs szükségük saját dedikált szatelitrendszer kiépítésére. Egyes szakértők pedzegetik, hogy a két év ingyenes időszak után is végül ingyenesek maradhatnak a segélyszolgáltatások, de az Apple további prémium funkciókat fog ajánlani előfizetői díj fejében, legalábbis ez tűnik a monetizáció egyik járható útjának az egyébként is egyre inkább szolgáltatásokra erősítő cég szemszögéből.

Hogy a műholdas segélyhívás lehetőség vagy lufi, arról itt írtunk bővebben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról