Szerző: Koi Tamás

2023. február 20. 11:50

Minimum három hónapot csúszhat a tavalyi év egyik megafelvásárlása

A nagy technológiai cégek akvizíciós ügyleteinek kilátásai úgy tűnik, fokozatosan egyre rosszabbá válnak, legalábbis erre utal, hogy a Broadcom már végképp letett arról, hogy az eredetileg kitűzött határidőre integrálja a VMware-t.

Az eredetileg kitűzött időponthoz képest legalább 90 nappal később záródhat le a tavalyi év második legnagyobb akvizíciós ügylete az IT-iparágban - a Broadcom és a VMware múlt pénteki tőzsdefelügyeleti előterjesztésében közölte, hogy a tavalyi évben bejelentett, 61 milliárd dolláros akvizíció várható záró dátuma május 26. lehet. Könnyen lehet azonban, hogy az üzletre még ekkor sem mond áment az összes illetékes hatóság.

Bár a felvásárlási folyamat a gigantikus összeg ellenére eleinte sima ügynek tűnt, tekintve, hogy a két cég alapvetően eltérő szegmensekben működik (a Broadcom elsősorban vezérlőáramköröket fejleszt és gyárt, míg a VMware virtualizációs megoldásokat), később azonban sorra jelentették be a különböző kontinensek versenyhatóságai, hogy a két cég egyesülése a potenciális versenytorzító hatás(ok) miatt csak további előzetes feltárómunka után valósulhat meg - ha egyáltalán megvalósul.

broadcom_nagyito_2

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Így a Broadcom és a VMware között kötött, 61 milliárd dollár értékű felvásárlási deal kapcsán tavaly decemberben indított második körös vizsgálatot az Európai Bizottság, mely az előzetesen rendelkezésére álló információk alapján arra a következtetésre jutott, hogy az akvizícióban rejlő szinergiahatások révén - bár alapvetően két, eltérő piacon mozgó cégről van szó - a Broadcom képes lehet az uniós jogszabályokkal ellentétes módon korlátozni a versenyt egyes részpiacokon. 

Az első körös vizsgálat során megfogalmazott elsődleges aggályok közé tartozik így egyebek mellett, hogy a Broadcom a VMware-rel kiegészülve képes lehet arra, hogy a hálózati kártyák, az optikai host bus adapterek (FC-HBA) és a tárolóvezérlő adapterek szegmensében korlátozhatja a VMware szervervirtualizációs megoldásainak kompatibilitási mátrixát úgy, hogy a virtualizációs szoftverek elsősorban vagy kizárólagosan csak a cég saját hardvereit támogassák.

Az EU februárban rövid időre fel is függesztette a vizsgálatot adatbekérés miatt, így a nemzetközösségnek eleve június elejéig van ideje döntést hozni az ügyben, de nem túl jó ómen az időzítést tekintve az sem, hogy a brit versenyhatóság csak múlt hónapban kezdett vizsgálódni a felvásárlás kapcsán.

A Broadcom illetékesei ettől függetlenül a Reutersnek optimistán nyilatkoztak, kijelentve, hogy a hasonló határidő-módosítások természetes velejárói a legtöbb, hasonló ívű akvizíciós folyamatnak, a cég ezzel együtt továbbra is arra számít, hogy a felvásárlás a Broadcom 2023-as üzleti évében megvalósulhat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról