:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. február 17. 12:30

Lemondott a YouTube vezérigazgatója

A jövőben magánéletére kíván fókuszálni a Szilícium-völgy egyik legkiemelkedőbb női szakembere, aki a Google kezdete óta a cégalapítók belső körének tagja.

Susan Wojcicki csütörtökön jelentette be, hogy lemond a legnépszerűbb videószolgáltatás vezető tisztségéről, feladatait Neal Mohan termékigazgató veszi át. A YouTube vezetői pozícióját 2014 óta, 9 éven át betöltő Wojcicki közleménye szerint a jövőben magánéletére, családi teendőire, egészségére és személyes projektjeire szeretne összpontosítani, de nem vonja ki magát teljesen a cég életéből, a későbbiekben külsős tanácsadóként segíti a keresőóriás munkáját.

Wojcicki 1999 óta, közel 25 évig dolgozott a vállalatnál, Larry Page és Sergey Brinn alapítók személyes barátjaként a cég egyik legkorábbi alkalmazottja, aki a YouTube igazgatása előtt 14 évig felelt a hirdetési és elemzési termékek fejlesztéséért. 2006-ban ő is támogatta a YouTube 1,65 milliárd dolláros felvásárlásának ötletét, a rendkívül gyorsan növekvő platformnak azóta több mint 2,5 milliárd havi aktív felhasználója van, és percenként több mint 500 órányi tartalommal bővül.

susan_youtube

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Wojcicki pályafutása alatt több kihívással is meg kellett küzdenie a platformnak, 2019-ben például 170 millió dolláros bírság repült a gyermekek adatvédelmére vonatkozó törvények megsértéséért, majd a 2020-as elnökválasztás és a koronavírus-járvány is korábban nem látott problémákat vetett fel a dezinformációs kampányok elszaporodásával.

A leköszönő vezető helyére lépő Neal Mohan 2007-ben került a Google-höz a DoubleClick felvásárlásával videós hirdetésekért felelős alnökként, majd 2015-ben lett a YouTube termékfejlesztésért felelős igazgatója, és most szintén egy kihívásokkal teli időszakban kell átvennie a platformot, lévén lassulóban a digitális reklámok piaca, és egyre erősebb a verseny a TikTok felfutásával.

Wojcicki távozásával még rövidebbé válik a nagy technológiai cégek női vezetőinek listája: Sheryl Sandberg, a Meta operatív vezetője tavaly mondott le, de az elmúlt években távozott Meg Whitman a Hewlett-Packardtól, Ginni Rometty az IBM-től, valamint Marissa Mayer is a Yahoo-tól.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:36

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.