Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. február 17. 12:30

Lemondott a YouTube vezérigazgatója

A jövőben magánéletére kíván fókuszálni a Szilícium-völgy egyik legkiemelkedőbb női szakembere, aki a Google kezdete óta a cégalapítók belső körének tagja.

Susan Wojcicki csütörtökön jelentette be, hogy lemond a legnépszerűbb videószolgáltatás vezető tisztségéről, feladatait Neal Mohan termékigazgató veszi át. A YouTube vezetői pozícióját 2014 óta, 9 éven át betöltő Wojcicki közleménye szerint a jövőben magánéletére, családi teendőire, egészségére és személyes projektjeire szeretne összpontosítani, de nem vonja ki magát teljesen a cég életéből, a későbbiekben külsős tanácsadóként segíti a keresőóriás munkáját.

Wojcicki 1999 óta, közel 25 évig dolgozott a vállalatnál, Larry Page és Sergey Brinn alapítók személyes barátjaként a cég egyik legkorábbi alkalmazottja, aki a YouTube igazgatása előtt 14 évig felelt a hirdetési és elemzési termékek fejlesztéséért. 2006-ban ő is támogatta a YouTube 1,65 milliárd dolláros felvásárlásának ötletét, a rendkívül gyorsan növekvő platformnak azóta több mint 2,5 milliárd havi aktív felhasználója van, és percenként több mint 500 órányi tartalommal bővül.

susan_youtube

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Wojcicki pályafutása alatt több kihívással is meg kellett küzdenie a platformnak, 2019-ben például 170 millió dolláros bírság repült a gyermekek adatvédelmére vonatkozó törvények megsértéséért, majd a 2020-as elnökválasztás és a koronavírus-járvány is korábban nem látott problémákat vetett fel a dezinformációs kampányok elszaporodásával.

A leköszönő vezető helyére lépő Neal Mohan 2007-ben került a Google-höz a DoubleClick felvásárlásával videós hirdetésekért felelős alnökként, majd 2015-ben lett a YouTube termékfejlesztésért felelős igazgatója, és most szintén egy kihívásokkal teli időszakban kell átvennie a platformot, lévén lassulóban a digitális reklámok piaca, és egyre erősebb a verseny a TikTok felfutásával.

Wojcicki távozásával még rövidebbé válik a nagy technológiai cégek női vezetőinek listája: Sheryl Sandberg, a Meta operatív vezetője tavaly mondott le, de az elmúlt években távozott Meg Whitman a Hewlett-Packardtól, Ginni Rometty az IBM-től, valamint Marissa Mayer is a Yahoo-tól.

a címlapról