Szerző: Koi Tamás

2020. augusztus 27. 09:50

Nem bírta a nyomást, lemondott a TikTok amerikai vezérigazgatója

Otthagyta a TikTokot a cég nemrég kinevezett amerikai vezérigazgatója, Kevin Mayer. A cégvezető a "politikai környezet" drasztikus változásának számlájára írta távozását.

Nem egészen három hónappal kinevezése után otthagyta a TikTokot a rövid videók megosztására specializálódott közösségi szolgáltatás amerikai vezérigazgatója, Kevin Mayer. A Walt Disney-től igazolt csúcsvezető, akit egyben a kínai anyacég, a ByteDance operatív igazgatója is volt, bevallottan a céget az utóbbi hónapokban érő erős politikai nyomás hatására döntött arról, hogy önként távozik.

A TikTok elleni egész pályás letámadást augusztus elején kezdte meg az Egyesült Államok, amikor Donald Trump bejelentette, betiltja az országban az appot fejlesztő kínai ByteDance-t célzó tranzakciókat. A tiltást ugyanazzal indokolták, amivel az utóbbi időszakban a kínai gyökerű cégeket rendre megvádolták, vagyis az app, illetve a platform használata nemzetbiztonsági kockázatot jelent az Egyesült Államok számára. Az amerikai kormányzat ugyanakkor végül beleegyezett abba, hogy a TikTok maradhat, amennyiben a kínai anyacég leválasztja magáról, és amerikai tulajdonosnak eladja az amerikai, kanadai és ausztrál érdekeltségét, ügyfélbázisát.

kevinmayer

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A szolgáltatást alig pár héttel korábban egy másik jelentős piacon, Indiában is betiltották, az India és Kína közt feszülő diplomáciai ellentétek folyományaként - így felmerült a veszélye annak, hogy ha gyorsan nem születik megoldás a fenti problémákra, a TikTok több százmillió aktív felhasználót elveszít. A ByteDance az amerikai vádakat igyekezett eloszlatni, többek közt arra hívva fel a figyelmet, hogy a TikTok első embere maga is amerikai, emellett az amerikai felhasználók adatai soha nem kerülnek kínai szerverekre.

Mayer éppen akkor került a szolgáltató vezérigazgatói székébe, amikor a TikTokra nehezedő politikai nyomás a legintenzívebbé vált. Mint belsős búcsúlevelében írja, a cég mostanra közel került a helyzet megoldásához, ám az ezzel járó strukturális átalakítások arra késztették, hogy átgondolja további szerepvállalását a vezetésben. A ByteDance alapítója és vezérigazgatója, Zhang Jiming egy a cég dolgozóinak kiküldött levélben Mayer távozására reagálva leszögezte, az amerikai vezető a TikTok eddigi fennállásának legnehezebb időszakában érkezett a vállalathoz, közvetlenül az érkezését követő "körülmények" pedig még nehezebbé tették a dolgát.

A TikTok hivatalos közleményében leszögezte, megértik Mayer távozásának okait és sok sikert kívánnak neki a továbbiakban. A távozó vezető helyét ideiglenesen az amerikai részleg vezetője, Vanessa Pappas veszi át.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról