Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. június 14. 12:23

Nem akar kikopni az Internet Explorer a céges gépekről

A munkaállomások közel felét érintheti az Internet Explorer 11 támogatottságának megszűnése.

Ijesztően sok Windows 10-es eszközöket használó szervezet ragaszkodik továbbra is a szépmúltú Internet Explorerhez, annak ellenére, hogy a Microsoft lassan teljesen nyugdíjazza a böngészőt. Az IT asset managementtel foglalkozó Lansweeper több mint kilencmillió eszközt és 33 ezer szervezetet vizsgáló felmérése alapján a TechRadar azt írja, hogy a Windows 10-et futtató eszközök 47 százalékán kéne frissíteni Microsoft Edge-re, ami több millió irodai PC-t jelent.

Azonban nem csak a nem csak az elavult böngészőverziók okoznak problémát és jelentenek kiberbiztonsági kockázatot, hanem az is, hogy a vizsgált eszközök nagy részén, 79 százalékán nem fut naprakész Windows 10 verzió. A cég szerint a Windows 10 2004 a legnépszerűbb build a szervezeteken belül, annak ellenére, hogy a 2020 májusában megjelent kiadás után már további három frissítés is kijött. 

A Microsoft június 15-én búcsúzik az Internet Explorer 11 böngésző asztali (desktop) verziójától, a böngészőcsalád nyugdíjazásának részeként a vállalat kulcsfontosságú webes platformjai és applikációi már nem támogatják a böngészőt. A cég többször felhívta rá eddig a szervezetek és cégek figyelmét, hogy az IE hivatalosan is meg fog szűnni, de a visszajelzések szerint sokaknak nincs még terve az átállásra. A határidő lejárta után az asztali Internet Explorer 11 automatikusan átirányítja majd a felhasználókat a Microsoft Edge-hez, aminek 2029-ig lesz egy támogatott „Internet Explorer (IE) módja”.

Magyarország egykor pezsgő startup-szcénáját is meglehetősen zilálttá tették az elmúlt évek eseményei, a friss HWSW weekly adásban arra teszünk kísérletet, hogy vendégeink segítségével megértsük a mögöttes folyamatokat.

a címlapról