Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. február 8. 13:37

A Google és a Mozilla is alternatív iOS-böngészővel készül

A Mozilla és a Google is készül arra a napra, amikor az Apple már nem követelheti meg versenytársaitól a WebKit böngészőmotor használatát az iOS rendszer alatt, erre pedig nagy esély van az egyre erőteljesebb trösztellenes vizsgálatok fényében.

A Chromium hibajelentéseit gyűjtő felület azt sugallja, hogy a Google egy új, iOS-re szánt böngészőt készít a Blink motor alapjaira, amit az Opera és más Chromium alapú böngészők is használnak. Ezt alapvetően jelenleg tiltja az Apple szabályzata, ami szerint az almás platformon minden böngészőnek a WebKitet kell használnia.

A hibajelentő-rendszer a fejlesztést "grafikai és beviteli látencia tesztelésként" írja le, nem pedig a végfelhasználóknak szánt konkrét termékként. A keresőcég ragaszkodik ahhoz, hogy egy egyelőre kísérleti projektről van szó,  de az ügyhöz közel álló forrás a The Registernek elmondta, hogy a böngésző jelenleg rendkívül kezdetleges állapotban van, a kritikus funkciókat sem tartalmazza, mégis egy alternatív iOS-böngésző alapjának tűnik.

webkit-vs-chromium-feature

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A jelek azt sejtetik, hogy a Google valójában már arra készülhet, hogy a WebKit követelményként támasztása a szabályozók utóbbi hónapokban látott nyomásgyakorlására a jövőben megszűnhet. Amennyiben az Apple-nek lehetővé kell tennie a fejlesztők számára más böngészőmotorok használatát, a Google számára előnyös lenne egy lépéssel előre járni. Szintén pár napos hír, hogy a Mozilla GitHubja alapján a háttérben készülhet a Firefox speciális, Gecko motorra húzott iOS-verziója is.

Tavaly nyáron a Telegram alapítója, Pavel Durov orosz üzletember kritizálta élesen az Apple-t, amiért az App Store rendszere arra kényszeríti a fejlesztőket, hogy 30 százalékos jutalékot fizessenek szolgáltatásaik értékesítése után. Durov szerint ha a cupertinóiak lehetővé tennék más motorok használatát a WebKiten túl, sok fejlesztő inkább webes felületen keresztül nyújtaná a szolgáltatásait, mint külön mobilalkalmazást tartson fenn.

Az Apple alternatív böngészőmotorokra vonatkozó tiltását az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és az Európai Unió szabályozói is elkezdték támadni. Az EU nemrég elfogadott, digitális szolgáltatások piacáról szóló törvénye értelmében ezzel a gyakorlattal az Apple-nek fel kellene hagynia. Az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumának Nemzeti Távközlési és Információs Hivatala is felszólalt a cég korlátozásai ellen a hónap elején, mindeközben a brit Verseny- és Piacfelügyeleti Hatóság (CMA) hónapokig vizsgálta az Apple böngészőkre- és felhőszolgáltatásokra vonatkozó szabályzatát, amit versenyellenesnek talált.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.