Szerző: Koi Tamás

2022. március 1. 14:03

Tovább veszít lendületéből a Zoom

Továbbra sem tud mit kezdeni a pandémia "laza" időszakában magával a koronavírus világjárvány felfutásával párhuzamosan óriásira hízott, szinte a semmiből előrobbanó videokonferencia-platform, a Zoom.

Látványosan képtelen megfordítani az egyre lassuló növekedési trendet a világ egyik legnagyobb online videokonferencia-platformjának üzemeltetője, a pandémiás időszak legnagyobb haszonélvezői közé sorolt Zoom Video Communications. A cég tegnap újabb, az előzetes várakozásokhoz képest is lehangolóbb üzleti negyedéves teljesítményről számolt be, és egyelőre az sem látszik, hogy a cégnek van-e bármilyen receptje a trend megfordításához.

A Zoom a január 31-ével zárult negyedik üzleti negyedévében 1,071 milliárd dollárnyi árbevételt termelt, ami mindössze 21%-os növekedésnek felel meg az egy évvel korábbi időszakhoz képest - a társaság korábban soha, egyetlen pénzügyi periódusban sem produkált még ilyen lassú növekedést. Bár a növekedés mértéke így is jelentősnek tűnhet, a lassulás mértékét jól érzékelteti, hogy volt olyan negyedéve a cégnek, amikor az éves árbevétel-növekedés meghaladta a 360%-ot. 

zoom_eric_yuan2
eric yuan, a zoom vezérigazgatója a cég tőzsdei bevezetésekor 2019 áprilisában

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A cég működési profitja eközben éves összehasonlításban 2%-kal, 251,8 millió dollárra csökkent, emellett egy másik fontos mutató, a 10 főnél nagyobb felhasználóval rendelkező vállalati ügyfelek száma is visszaesett, így a cégnek jelenleg kevés híján 510 ezer ilyen partnere van - ezt a számot ugyanakkor a következő negyedévtől kezdődően nem teszi már közzé a vállalat.

A Zoom szárnyalása a pandémia kezdetével párhuzamosan indult, a kínai származású üzletember, Eric Yuan cége egy éven keresztül egymás után döntötte a korábbi pénzügyi rekordokat, a befektetők pedig imádták a cég papírjait, talán kissé túlságosan is, amit jól jelez, hogy a cégérték a 2020 októberi csúcson elérte a 160 milliárd dollárt, miközben a szakma egyik veteránjának számító Cisco éppen 170 milliárd dollárnál tartott.

A versenytársak azóta észbe kaptak, emellett a járvány elleni küzdelem is hatékonyabbá vált, mint mostanra kiderült, mindkét fejlemény rendkívül rosszul a Zoomnak, mely valamivel több mint egy év alatt elvesztette a csúcson képviselt értékének háromnegyedét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról