Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. január 31. 13:20

Teljesen vége lehet az amerikai exportnak a Huawei felé

Egyre közelebb az amerikai technológia értékesítésének teljes betiltása a kínai távközlési óriáscég számára.

A Biden-adminisztráció arról tájékoztatott egyes amerikai cégeket, hogy leállítja az engedélyek kiadását a kínai Huawei számára történő exportra - írja a Business Insider az ügyhöz közeli forrásokra hivatkozva. A kínai távközlési óriás évek óta korlátozásokkal néz szembe az Egyesült Államokban az 5G-hez kapcsolódó technológiákkal kapcsolatban, az amerikai kereskedelmi minisztérium azonban ezidáig egyes amerikai cégeknek lehetővé tette, hogy bizonyos árukat értékesíthessenek a kínai fél számára is. A Qualcomm számára például 2020-ban engedélyezte, hogy 4G-s mobilchipeket szállíthasson a Huawei-nek.

Az ügyben jártas egyik forrás szerint az amerikai tisztviselők új szabályzatot dolgoznak ki a Huawei felé történő áruszállításhoz kapcsolódóan, ami tiltaná az 5G-szint alatti technológiák exportját is, beleértve a 4G-s eszközöket, valamint a wifi 6 és wifi 7 szabványokhoz kapcsolódó, sőt egyes mesterséges intelligenciával, vagy felhővel kapcsolatos fejlesztések kivitelét is. Egy másik forrás szerint a lépés tükrözni fogja a Biden-adminisztráció Huawei-jel szembeni szigorúbb ellenállását.

usa_huawei

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A minisztérium szóvivőjének tájékoztatása szerint a tisztviselők folyamatosan értékelik az irányelveket és szabályozásokat az aktuális helyzetnek megfelelően. A Huawei és a Qualcomm egyelőre nem nyilatkozott az ügyben.

Mao Ning, a kínai külügyminisztérium szóvivőjének keddi nyilatkozata szerint az USA túlságosan tágan értelmezi a nemzetbiztonság fogalmát annak érdekében, hogy kereskedelmi érdekeit szem előtt tartva elnyomja a kínai vállalatokat, ami ellentétes a piacgazdaság elveivel, valamint sérti a nemzetközi kereskedelem szabályait, mindemellett rontja az USA-val szembeni bizalmat is üzleti szempontból.

Az Egyesült Államok feketelistáján szereplő cégeknek 2019. óta eleve nem nincs könnyű dolguk, ha az országban működő távközlési cégek számára kívánnak eladni bármit, az illetékes hatóság, az amerikai kereskedelmi minisztérium (FCC) ugyanakkor külön kérvényre engedélyezheti az eszközök használatát - kizárólag abban az esetben, ha a beszerzésük során állami pénz nem kerül felhasználásra.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.