Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. november 28. 10:30

Befellegzett a Huawei-nek és a ZTE-nek az USA-ban

Az illetékes hatóság elfogadta a kínai cégek új eszközeinek behozatalát és értékesítését tiltó törvény szabályait nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva.

Az Egyesült Államok Szövetségi Kommunikációs Bizottsága (FCC) pénteken közölte, hogy elfogadta a Secure Equipment Act nevű törvény végső szabályait, mely az utolsó lehetőséget is elveszi a kínai technológiai multiktól, így elsősorban a Huawei Technologiestől, hogy amerikai hálózatokba kerülhessen bármilyen berendezésük. Mostantól semmilyen licenc nem adható ki a feketelistán szereplő cégeknek, függetlenül attól, hogy az eszközöket milyen pénzből vásárolják és hol akarják felhasználni az Egyesült Államokon belül.

Az FCC - mely 2019 óta csak a Huawei részére mintegy háromezer licenckérelmet hagyott jóvá – tavaly nyáron saját hatáskörén belül már döntött arról, hogy a továbbiakban jelentős mértékben korlátozza az új engedélyek kiadását, illetve kész visszavonni korábban már kiosztott licenceket.

huawei-biden-2

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Jessica Rosenworcel, a hatóság elnöke hangsúlyozta: az új szabályok az amerikai állampolgárok védelmét szolgálják. A tiltott cégek közt a Huawei-en túl ott van a Dahua Technology, a Hytera Communications és a Hangzhou Hikvision Digital Technology is, akik videókamerás megfigyelő technológiákat fejlesztenek. Egyetlen új Dahua, Hikvision vagy Hytera felszerelés sem hagyható jóvá, hacsak a vállalatok nem biztosítják arról az FCC-t, hogy felszerelésüket nem használják nemzetbiztonsági célokra. A Hikvision szerint termékei „nem jelentenek biztonsági fenyegetést” az Egyesült Államokra nézve, de az FCC az új törvénnyel hozzájárul ahhoz, hogy az amerikai kisvállalkozások, hatóságok, iskolai körzetek és egyéni fogyasztók nehezebben tudják megvédeni magukat.

A hírközlési hatóság (FCC) elnöke a múlt hónapban terjesztette a szabályozás javaslatát a testület elé, amit az öttagú bizottság tagjai egyhangúlag megszavaztak. Bár az FCC rendelete a berendezések jövőbeli engedélyezésére vonatkozik, az ügynökség nyitva hagyja annak lehetőségét, hogy már korábban kiadott engedélyeket is visszavonjon.

Az Egyesült Államok feketelistáján szereplő cégeknek 2019. óta eleve nem volt könnyű dolguk, ha az országban működő távközlési cégek számára kívántak eladni bármit, az illetékes hatóság, a Federal Communications Commission (FCC) ugyanakkor külön kérvényre engedélyezhette az eszközök használatát - kizárólag abban az esetben, ha a beszerzésük során állami pénz nem kerül felhasználásra.

(FRISSÍTÉS: A Huawei magyar képviselete cikkünk  megjelenése után az alábbit közölte: “Az USA-ban most bejelentett szankciók nem jelentenek újdonságot a Huaweire nézve – a vállalat szinte összes eszközére vonatkozóan ezek 2019 óta vannak érvényben –, ezek további vállalatokra vonatkoznak. Mivel évek óta semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy a Huawei bármilyen biztonsági fenyegetést jelentene az Egyesült Államoknak, a Huawei-jel szembeni vádaskodások egyértelműen geopolitikai indíttatásúak. A vállalat a világ több mint 170 országában és régiójában van jelen, és mindenhol a nemzetközi és helyi jogszabályokat szigorúan betartva végzi tevékenységét.)

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról