:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. december 14. 10:57

Az amerikai bankoktól is elvágnák a Huawei-t

A pénzügyminisztérium feketelistájára is felkerülhetnek a kémkedéssel vádolt kínai felek, többek közt a Huawei.

Törvényjavaslatot nyújtottak be amerikai törvényhozók annak érdekében, hogy korlátozzák a Huawei és más 5G-technológiákat birtokló kínai vállalatok amerikai bankokhoz való hozzáférését. A republikánus szenátor, Tom Cotton által előterjesztett, NETWORKS Act néven említett javaslat a demokraták oldaláról is támogatást kapott, és azzal indokolja a szigorú szankciót, hogy a Huawei és a többi kínai 5G-gyártó gazdasági kémkedési tevékenységet folytat az Egyesült Államokban. Ahogy a szenátor fogalmaz: nem engedhetik, hogy a Huawei és a Kínai Kommunista Párt hozzáférjen az amerikai állampolgárok személyes adataihoz, és az ország legérzékenyebb védelmi rendszereihez.

A törvényjavaslat a megbízhatatlannak ítélt feleket feltenné a pénzügyminisztérium feketelistájára (Specially Designated Nationals, SDN), amivel gyakorlatilag elvágná a kínaiakat az amerikai pénzügyi rendszertől. A törvényhozás 2020-ban már benyújtott egy hasonló javaslatot még Donald Trump idején, ami kifejezetten a Huawei amerikai bankokhoz való hozzáférését próbálta volna korlátozni.

huawei_money

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Októberben az amerikai ügyészség vádat emelt két kínai titkosszolgálati tisztviselő ellen, amiért a Huawei-jel együttműködve próbálták akadályozni a céggel kapcsolatos kormányzati vizsgálatot. Van Hollen szenátor szerint a kémkedő külföldi feleknek súlyosabb következményekkel kell szembenézniük, a Huaweit „visszaeső” elkövetőnek nevezi.

Cotton említi még közleményében, hogy az amerikai szövetségi nyomozóiroda (FBI) nemrég felfedte, hogy a kínaiak berendezését használó több cellatornyot is találtak amerikai nukleáris rakétabázisok közelében, a tornyokból érkező jelek pedig lehetőséget adnak arra, hogy a kínaiak megzavarják az amerikai nukleáris arzenált.

Huawei egyelőre nem kommentálta a hírt. A kínai külügyminisztérium közleménye szerint Kína határozottan ellenzi az amerikaiak általánosításait, illetve visszaélésnek nevezi a lépést, aminek célja a kínai vállalatok elnyomása.

Az Egyesült Államok Szövetségi Kommunikációs Bizottsága (FCC) november végén elfogadta a Secure Equipment Act nevű törvény végső szabályait, mely az utolsó lehetőséget is elveszi a kínai technológiai multiktól, így elsősorban a Huawei Technologiestől, hogy amerikai hálózatokba kerülhessen bármilyen berendezésük. Mostantól semmilyen licenc nem adható ki a feketelistán szereplő cégeknek, függetlenül attól, hogy az eszközöket milyen pénzből vásárolják és hol akarják felhasználni az Egyesült Államokon belül.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 16:40

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.