:

Szerző: Koi Tamás

2022. december 28. 11:32

111 éves big tech veterán az év egyetlen nyertese

A 2022-es év szinte minden szempontból pocsék esztendő volt a világ legnagyobb technológiai vállalatai számára, amit jól szemléltet, hogy az amerikai tőzsdén 50 milliárd dollár felett jegyzett multik közül mindössze kettő tudta csak növelni értékét idén. Egyikük éppen az iparág legkorosabb veteránja, az IBM.

Az idei év 2008 óta a technológiai ipar legsötétebb évének tekinthető, a világ legnagyobb technológiai óriáscégei sorra húzták be a negatív pénzügyi rekordokat, ezzel párhuzamosan a cégek értéke is drámaian csökkent. A 2022-es válság különösen azokat a cégeket kólintotta fejbe, melyek a koronavírus-járvány idején szárnyaltak, a járványhelyzet csillapodásával majd megszűnésével érkező újabb krízis pedig csak tetézte az iparág problémáit.

Ilyen helyzetben a tőke rendszerint olyan cégek felé menekül, melyek az évek, évtizedek során már többször bizonyították, hogy képesek az összes válságnak ellenállni, és ugyan szerényebb mértékű, de stabil növekedést képesek produkálni a legnehezebb időkben is.

ibm_stock

NIS2 irányelv: megfelelőség vagy radikális átalakulás? (x)

Gyere el online meetupunkra és tudj meg mindent az EU új kiberbiztonsági irányelvéről!

NIS2 irányelv: megfelelőség vagy radikális átalakulás? (x) Gyere el online meetupunkra és tudj meg mindent az EU új kiberbiztonsági irányelvéről!

Az IBM régóta nem tartozik a technológiai iparág legszexibb befektetési célpontjai közé, papírjai idén mégis az iparág többi szereplőjétől elforduló befektetők egyik kedvencévé váltak, nem véletlenül.

A cég egyike azon két óriásvállalatnak (50 milliárd dollár feletti értéket képsivelő cégnek), melyek képesek voltak értéket teremteni a befektetők számára az idei évben: az IBM papírjai ma nagyjából 6%-kal érnek többet, mint egy évvel korábban, míg a VMware 5%-os pluszban jár - utóbbi azonban kizárólag azért, mert felvásárlási megállapodást kötött a Broadcommal idén májusban.

A Nagy Kék idei sikertörténete az elmúlt évek folyamatai alapján nem tűnik különösen meglepőnek. A vállalat forgalma az évek során stabilan, egyszámjegyű mértékben bővült, emellett a cég rendkívül jól időzített reorganizációs és akvizíciós stratégiát folytatott, jórészt már a 2020-ban a cég élére állt új vezérigazgató, Arvind Krishna vezetése alatt.

A cég eddigi legnagyobb akvizíciója, a Red Hat 34 milliárd dolláros felvásárlása ugyan még elődje, Ginni Rometty nevéhez fűződik, Krishna volt az, aki felismerte, hogy az IBM mint felhős infrastruktúracég nem fog tudni érvényesülni a szinte teljes mértékben az Amazon és a Microsoft által uralt piacon - helyette a cég a hibrid felhőre tette a tétet, vagyis abban bízott, hogy a megrendelők az idő előrehaladtával a publikus felhő és a helyi (on-premise) adattárolási módszereket egyaránt használni fogják majd.

Az IBM így ahelyett, hogy reménytelennek tűnő versenybe keveredett volna a Microsofttal és az Amazonnal, inkább egyfajta partnerséget kötött a két céggel, az IBM Consulting üzletága részben ennek köszönhetően a társaság árbevételének ma mintegy harmadát adja.

A vállalat eközben jó időzítéssel idén fontos technológiai fejlesztéseket is végzett, így májusban megérkeztek a z16 mainframe-ek a cég kínálatába, melyek az upgrade-ciklusoknak köszönhetően hardverértékesítésekből származó pluszbevételt hoztak a társaság konyhájára.

ibm_z16
A z16 mainframe, egyike az IBM kevés megmaradt kézzelfogható termékeinek

Elemzők szerint az IBM a következő időszakban jó eséllyel továbbra is felülteljesíthet majd a technológiai multik körében, illetve tartani fogja a stabil egyszámjegyű növekedést és készpénztermelő képességét, amit a turbulenssé vált környezetben továbbra is nagyra értékelnek majd a befektetők.

a címlapról