:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. január 26. 11:00

Tárt karokkal várja a Shutterstock az OpenAI képgenerátorát

A szövegből képeket létrehozó DALL-E 2 is beépül a stockfotós vállalat Creative Flow szolgáltatásába, ami egy élesen más hozzáállás, mint amit például a Getty Images mutat.

Amikor a Shutterstock és az OpenAI bejelentette, hogy a stockfotó szolgáltatás egy együttműködés keretében hozzáférést biztosít adatbázisához a Dall-E 2 képgenerátor algoritmusának fejlesztéséhez, az is terítékre került, hogy a jövőben egy hasonló generatív eszközzel jelentkezhet a szolgáltatáson belül. A stockfotó-óriás hivatalossá tette, hogy a Creative Flow online tervezőplatform ügyfelei mostantól az OpenAI technológiájával generáltathatnak képeket szöveges parancsok segítségével, ezek ráadásul elkészülésük után rögtön licencelhetők.

A Shutterstock együttműködő hozzáállása éles kontrasztot mutat a versenytárs Getty Images-szel, ami nemrég jogi eljárást indított a Stable Diffusion képgeneráló szoftver fejlesztője, a Stability AI ellen a londoni legfelsőbb bíróságon, ami fontos mozzanat az MI által támogatott generátorok és alkotók közti vitában. A stockfotó adatbázis szerzői jogok megsértésének vádját fogalmazta meg, úgy véli, hogy a Stability AI jogellenesen másol és dolgoz fel több millió, szerzői jogvédelem alatt álló képet a szoftvere tanításához.

shutterstock_dalle

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A per a mesterséges intelligencia-cégek és a tartalomkészítők közötti, a kreatív iparágak jövője kapcsán folyó vita jogi eszkalációja. A Stable Diffusion és a többi MI-alapú képgenerátor (így például a Midjourney) fotósok, művészek nyilvánosan elérhető, különféle felületeken elérhető felvételeit használja fel az algoritmusok képzéséhez, ami a legtöbb esetben az alkotó vagy a képet tároló platform tudta és beeegyezése nélkül történik. A GettyImages a másik irányba is tett már lépéseket, tehát az ő adatbázisába se lehet feltölteni és értékesíteni MI-által generált képeket, szintén a potenciálisan felmerülő szerzői jogi problémák elkerülése végett.

A Shutterstock tehát a Getty-vel teljesen ellentétesen nem csak, hogy barátságosabban fogadja az új technológiát, de saját eszközzel száll be a trendbe. A Shutterstock a hónap elején kiterjesztette megállapodásait a Facebook és az Instagram anyacégével, a Metával is, ami a jövőben szintén hozzáférhet a Shutterstock fotó- és médiakönyvtáraihoz algoritmusai tanításának céljából. A cég tehát láthatóan próbál üzletet építeni az új technológiák köré ahelyett, hogy tétlenül hagyná magát kannibalizálni.

A kérdés, hogy ezek a termékek miként pozicionálják magukat és válnak különlegesebbé a már meglévő képgenerátor-eszközöktől, amiben a licencelés lehetősége például vonzó lehet. A Shutterstock kommunikációjában etikus partnerként állítja be magát, ami ígérete szerint ki fogja fizetni azokat a művészeket, akiknek a képeit felhasználja az új szolgáltatások betanításához.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról