Szerző: Koi Tamás

2021. október 22. 13:05

Újabb megafelvásárlás bukhat az IT-szegmensben

Megfeneklettek az akvizíciós tárgyalások a Western Digital és a Kioxia közt, így kútba eshet a NAND-ipar soron következő megaüzlete.

Patthelyzetbe kerültek a felek a Western Digital és a Kioxia Holdings Corp. összeolvadásával kapcsolatos tárgyalások során, így a NAND-iparágot alaposan felrázó üzlet könnyen kútba eshet - írja belsős forrásaira hivatkozva a Reuters. A két, korábban is partnerként együtt dolgozó cég a nyárok kezdett közeledni egymáshoz, az akvizíciós tárgyalások pedig augusztus végére úgy tűnt, simán mennek és a felek szeptember közepéig megegyezhetnek a mintegy 20 milliárd dollár értékűre becsült üzlet részleteiről.

Az elmúlt hetekben ugyanakkor az informátorok szerint mégis megfeneklett a folyamat, részben mivel a felek nem tudtak megegyezni a cégértékben, részben mert felmerült, hogy a japán versenyhatóság nem adja áldását az ügyben, illetve közre játszhatott a patthelyzet kialakulásában a Kioxia egyik főrészvényesének egyben korábbi anyacégének, a Toshibának a stratégiai felülvizsgálata.

kioxia_wd

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A Kioxia és a Western Digital régi partnereknek számítanak, a két cég már most is gyárt közösen NAND-chipeket Japánban, melyeket a legkülönfélébb területeken hasznosítanak a partnerek az okostelefonoktól kezdve az adatközpontokon át a tévékig bezárólag.

A japán cég 2018-ban vált le a Toshibáról, amikor az akkori tulajdonos 18 milliárd dolláros üzlet részeként eladta a részleg többségi tulajdonát egy befektetői konzorciumnak. A Toshibának ugyanakkor továbbra is megmaradt 40,6%-nyi tulajdonrésze az önálló cégbe szervezett egykori memóriagyártó részlegben.

Az utóbbi időszakban több, az IT-iparágon belüli megaüzlet is elbukott, illetve veszélybe került, elsősorban a hatóságok aggályai miatt. Jó példa erre a Qualcomm és az NXP egyesülésének kudarca, de jelenleg az Nvidia és az ARM tavaly bejelentett, 40 milliárd dollár értékű megaüzletére sem mondtak mindenhol áment a versenyhatóságok, az üzlet létrejötte pedig egyre távolabbinak tűnik.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.