:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. január 19. 14:23

Erősebb védelmet kaphatnak az európai játékosok

A videójátékokkal kapcsolatban az utóbbi évek során egyre inkább előtérbe kerültek azok a kellemetlen kérdések is, hogyan kellene szabályozni az olyan potenciálisan függőséget okozó játékelemeket, mint a loot boxok, vagy a játékbeli aranygyűjtést, a kérdés most az Európai Bizottság elé kerül.

A belga Játékügyi Bizottság pár éve szerencsejátéknak minősítette a videojátékokban elérhető loot boxokat, azaz a különböző, véletlenszerűen kiosztott játékbeli kiegészítőket tartalmazó dobozokat, mivel az ilyen típusú fizetős és potenciálisan függőséget okozó tartalmak különösen veszélyesek lehetnek a játékok elsődleges közönségét jelentő kiskorúak számára. Tavaly egy norvég fogyasztóvédelmi jelentés jutott arra a következtetésre, hogy a loot boxok kizsákmányolják a fogyasztókat. Ezek után csak idő kérdése volt, hogy a témával mikor kezdenek el foglalkozni komolyabban uniós szinten is.

Az Európai Parlament január 17-én vitatott meg egy jelentést Maldonado López európai parlamenti képviselő vezetésével, ami a játékipar egyes gyakorlatainak alaposabb vizsgálatára szólítja fel a döntéshozókat, a javaslatokra 577 igen és 56 nem szavazat érkezett, 15 képviselő tartózkodott.

eu_lootbox

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az EP többek közt arra kéri fel az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja komolyabban a játékszoftverek mentális egészséget érintő potenciális kockázatait, köztük a loot boxokat. A játékbeli javak farmolásával és kereskedésével kapcsolatban pedig az lenne a fő kérdés, hogy összefüggésbe hozható-e a tevékenység pénzügyi bűncselekményekkel vagy emberi jogi visszaélésekkel.

A jelentés szorgalmazza, hogy azokban a programokban, amelyek lehetővé teszik a játékosok számára saját tartalmak létrehozását, vonatkozzanak szigorúbb szabályok a felhasználók, főleg kiskorúak védelmére. Ezen túlmenően kapjon nagyobb figyelmet a digitális javakkal kapcsolatos illegális kereskedés és pénzmosás. Szintén égető témaként emelhető ki az előfizetések lemondásának megkönnyítése, főleg mióta általános fogyasztóvédelmi elvnek számít az unióban, hogy a szolgáltatások lemondásának folyamata legyen épp annyira egyszerű, mint az előfizetés, ezt eddig a játékfejlesztőkre nem sikerült rákényszeríteni.

A képviselők javasolják egy új címkézési rendszer létrehozását is a veszélyeztetett csoportok védelme érdekében, amivel egyértelműen jelezhető lenne többet közt a szoftver témája, a játékon belül elérhető vásárlási lehetőségek, vagy a felugró ablakokra való figyelmeztetés.

A jelentés egyébként erősen hangsúlyozza, hogy a játékszektor gazdasági húzóágazatnak számít, annak fontosságát elismerve egy európai videójáték-stratégia létrehozását is javasolja az ipar fellendítésére és a benne rejlő gazdasági lehetőségek kiaknázására. Javaslatot tesz továbbá egy éves európai online videójáték-díj alapítására, illetve méltatja azt is, hogyan járulhatnak hozzá a játékszoftverek pozitívan az oktatáshoz és számos más területhez.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:32

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.